Prostreno.cz

Nenechte se napálit. Jak poznat dobré vanilkové lusky?

Čtyři gramy v bio kvalitě stojí klidně i stokorunu. Co nebo kdo? Vanilkové lusky! Že při přípravě cukroví radši vsázíte na jistotu a kupujete jen hotový vanilkový cukr nebo aroma v lahvičce? Určitě je to škoda. Lusky vám toho mohou tolik nabídnout!

Vanilka je jedno z nejjemnějších koření. Jedná se o nezbytnou ingredienci do cukroví, dortů, zmrzlin, krémů, kávy, čokolády a tak dále. To víme všichni. Ale co její původ?

Traduje se, že pochází ze Střední Ameriky, ale v dnešní době se pěstuje i v jiných tropických krajinách. Kupuje se jako lusky (neboli tobolky) a jako extrakt nebo esence. Nic proti malým lahvičkám, ale kvalita a aroma pravého vanilkového lusku dalece převažuje všechny náhražky. Pustíte se do výběru toho nejlepšího voňavého koření?

Vzhled, struktura i tvrdost

Dobré vanilkové lusky poznáte podle toho, že jsou velké a především nepoškozené, nejsou tvrdé a mastné, nýbrž měkké a suché a že uvnitř obsahují plodovou dřeň (povidla). (Poškozené lusky rychle usychají a již nemají žádnou cenu.)

V obchodě se většinou dají koupit ve vzduchotěsné dózičce, která napomůže uchovat lusk krásně čerstvý a vláčný. Dejte tedy na svůj instinkt a lusk si nejprve dobře prohlédněte. Pokud je to možné (a lusk není v lahvičce, ale v sáčku), pohmatem zkontrolujte, zda je měkký.

Domácí vanilkový cukr za pár korun

Použít jej můžete například celý na výrobu nepřekonatelného domácího vanilkového cukru nebo rozříznutý třeba při přípravě creme brulee či jiných mléčných pokrmů. Lze také vydlabat semínka a přidat je do dalších pokrmů. Nedáte dopustit na oblíbený vanilkový cukr? Vyrobte si vlastní!

Na jeden kilogram cukru použijte alespoň čtyři průměrně velké vanilkové lusky. Lusky nejdříve podélně rozřízněte, vložte je do sklenice s víkem a dosypte práškovým nebo krupicovým cukrem. (Můžete použít i třtinový.) Týden si sklenice nevšímejte. Spotřebovaný cukr můžete postupně doplňovat. Zbývá už jen podotknout, že takto připravený domácí vanilkový cukr vás finančně nezruinuje. Při aktuální ceně cukru a lusků vás 20 gramů vyjde asi na tři koruny, což je mnohonásobně levnější než v supermarketech.

Tip: Madame de Pompadour prý měla takový zvyk. Voněla svoje prádlo právě vanilkou. Tak si zkuste lusk vložit i do prádelníku!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat