Prostreno.cz

Nejzdravější mouka a není mouka jako mouka.

Pokud se z jakéhokoli důvodu vyhýbáte bílému pečivu a bílé mouce, máme pro vás hned 8 alternativních mouk, které můžete použít při slaném i sladkém pečení nebo při zahušťování pokrmů. Tyhle musíte vyzkoušet!

V dnešní době se bílému pečivu snaží vyhnout stále více lidí. Má to hned dva důvody. Prvním je hubnutí a dieta a druhým, velmi častým důvodem je alergie na lepek.

Ať už je váš důvod vyhýbat se bílé mouce jakýkoli, neznamená hned vyřadit pečivo ze svého života. Klasické pečení však může být na první pohled náročné. Je to rozhodně jiné než tradiční pečení, ale na trhu jsou různé druhy mouky, takže je z čeho vybírat.

Vyzkoušejte těchto 8 nejoblíbenějších bezlepkových mouk.

1. Mandlová mouka

Mandle jsou zdrojem zdravých tuků, mají relativně vysoký obsah bílkovin a hlavně nízký obsah sacharidů. Mandlová mouka se vyrábí jemným mletím mandlí, ale doma to raději nezkoušejte, aby vám nevznikla spíše mandlová pasta.

Mandlovou mouku můžete smíchat s pšeničnou moukou 1 : 1. Některé recepty vyžadují trochu více pojiva, můžete přidat vajíčka nebo případně jinou alternativu. Pečivo s mandlovou moukou bývá poněkud hutnější, ale má příjemnou ořechovou příchuť.

2. Kokosová mouka

Obsahuje hodně vlákniny a zdravé tuky. Ve srovnání s jinými moukami má středně vysoký obsah bílkovin a nízký obsah sacharidů. Kokosová mouka se vyrábí z vysušené dužiny kokosu a má mírně kokosovou příchuť.

Při pečení kokosovou mouku používejte opatrně, míchá se s pšeničnou moukou v poměru 1 : 4 (kokosová : pšeničná). Nejlepší je přidávat kokosovou mouku po lžičkách a postupně promíchávat, aby se zachovala požadovaná konzistence.

3. Maranta mouka

Tato mouka se získává z kořenů rostliny zvané maranta třtinová, používá se jako zdravější náhrada kukuřičného škrobu. Maranta má více bílkovin s porovnání s ostatními škroby, dále obsahuje vitamin B, měď, železo a draslík.

V kuchyni ji nejvíce oceníte při zahušťování omáček, polévek i při pečení, nebo dokonce i k zahuštění marmelád. Také ji můžete vyzkoušet při sladkém pečení, do pudinků, sladkých omáček i zmrzlin. Při zpracování má maranta čirou barvu a je bez chuti.

4. Tapioková mouka

Tapioková mouka má podobnou konzistenci jako maranta mouka. Může být také používána jako zahušťovadlo a náhražka světlé mouky při sladkém i slaném pečení. Tapioková mouka nemá mnoho výhod, ale je bohatým zdrojem železa.

Při pečení tapioková mouka zvětšuje objem pečiva, také dodává křupavost a barvu kůrky.

Tip: Před pečením posypte tapiokovou moukou maso nebo ryby, zvýrazníte jejich chuť a maso bude vláčné.

5. Cizrnová mouka

Cizrnová mouka je velmi populární mezi vegetariány, vyrábí se semletím sušené cizrny. Cizrna obsahuje vysoký podíl bílkovin, železa a vlákniny, dále vitamin C, B6 a kyselinu listovou.

Cizrnovou mouku využijete při pečení, na lívance, při zahušťování omáček a polévek. Při pečení můžete mouku smíchat v poměru 1 : 1 s pšeničnou moukou. Mouka má příjemně oříškovou chuť a je mírně nasládlá.

6. Rýžová mouka

Rýžová mouka má neutrální chuť a je dobrým zdrojem vlákniny. Používá se při pečení i na nepečené sladké dezerty a na zahušťování pokrmů. Rýžová mouka zvětšuje objem a pojivost.

Mouku můžete míchat s dalšími bezlepkovými moukami, například s pohankovou či kukuřičnou. Je jen na vás, při jaké příležitosti ji vyzkoušíte. S pšeničnou moukou se dá kombinovat 1 : 1.

Tip: Pokud patříte mezi milovníky krupicové kaše, tak si dopřejte zdravou snídani a místo klasické krupice smíchejte s mlékem rýžovou krupici. Pak už stačí jen kvalitní kakao a kaši nemusíte ani doslazovat.

7. Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka je mimořádně všestranná, má vysoký obsah vlákniny a dále obsahuje železo a zinek. Používá se na přípravu chleba, tortill, ovesné kaše, palačinek a na sladké i slané pečení.

S pšeničnou mouku lze míchat v poměru 1 : 1. Nejoblíbenější použití je při přípravě kukuřičného chleba, má specifickou chuť a strukturu.

8. Pohanková mouka

Pohanka je velmi oblíbená náhražka bílé mouky, má příjemnou oříškovou chuť a je mírně nasládlá. Je bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin, obsahuje také relativně vysoké množství železa, vápníku, hořčíku a draslíku.

Pohanková mouka je vhodná na pečení chleba, rohlíků, koláčů, jemného cukroví, sušenek a palačinek. Těsto s pohankovou moukou je velmi hutné a také dost zasytí. Vyzkoušejte pohankovou mouku pro přípravu palačinek, těsto si připravíte jako obvykle, ale místo světlé mouky dejte pohankovou. Jen si těsta připravte o něco méně, než jste zvyklí, budou vám stačit dvě palačinky a třetí už do sebe nedostanete.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat