Prostreno.cz

Objevte sílu černých sezamových semínek

Sezamové semínko není nic nového, ale už jste narazili na černý sezam? Pokud ještě ne, máme pro vás hned několik důvodů, proč to napravit a zkusit něco nového.

Sezamu je několik druhů, nejběžnější je světlý sezam, kterým bývá posypané například pečivo. Velmi cenný je i sezam černý, který má intenzivnější chuť a aroma než ostatní druhy. Navíc obsahuje nejvíce sezamového oleje.

Černá sezamová semínka jsou plná živin. Semínka jsou bohatá na vitaminy B a E. Obsahují minerály jako měď, mangan, selen, molybden, zinek, železo, fosfor, vápník, hořčík a aminokyselinu tryptofan. Dále obsahují lignany sesamolin a sesamin.

10 výhod černého sezamu:

1. Zpomaluje stárnutí

Nejen konzumace, ale i obklady z rozemletého semene jsou přínosné pro naši krásu. Sezam dokáže obnovit kožní buňky, redukovat vrásky a chrání pokožku před UV zářením. V čínské medicíně sezam uplatňují i při léčbě ztráty sluchu, špatné paměti či špatného zraku. Obsažené železo a vitamin B v semenech bojují s těmito projevy stárnutí.

2. Zdravá kůže a pevné kosti

Sezam obsahuje vápník a zinek, které udržují vaši kosti silné. Semena jsou zvláště doporučena pro starší muže a ženy jako prevence osteoporózy.

Díky obsahu vitaminu E udržuje sezam vaši pokožku pružnou a zdravou. Vynikající je také sezamový olej, který je vhodný i pro jemnou dětskou pokožku.

3. Podporuje srdeční činnost

Semena jsou bohatá na látky sesamolin a sesamin, které snižují cholesterol. Dále obsahují hořčík, který pomáhá kontrolovat hladinu krevního tlaku. Výzkum prokázal, že pravidelná konzumace sezamových semínek snižuje hladinu cholesterolu a také rizika spojená s onemocněním srdce.

4. Prevence proti rakovině

Antioxidanty a fytosteroly v semenech chrání náš organismus před některými druhy rakoviny, například před rakovinou tlustého střeva. Sezam také chrání játra a účinně z těla odvádí škodlivé volné radikály, napomáhá s detoxikací těla a tím zabraňuje vzniku nádorů.

5. Zažívání

Semena obsahují vlákninu a zdravé oleje, tím napomáhají přirozenému trávení. Také jsou účinná v boji proti zácpě.

6. Vhodné pro kojící matky

Sezam je velkým pomocníkem pro kojící maminky. Zvyšuje zásobu mateřského mléka. Obsahuje vápník, zinek, železo, hořčík, měď, vitamin B, nenasycené tuky a bílkoviny. To vše je přínosem pro ženy nejen v období laktace.

7. Zmírňuje úzkost

Nejen obsah hořčíku a vápníku v sezamu dokáže odbourávat stres, ale také tryptofan a thiamin. Tyto látky jsou důležité při produkci serotoninu, který pomáhá snižovat bolesti, časté změny nálad a podporuje hluboký spánek.

8. Bojuje s artritidou

Semena jsou bohatá na měď, která má antioxidační vlastnosti a je protizánětlivá. Dále podporuje tvorbu kolagenu a elastinu, látek, které poskytují pružnost, pevnost a strukturu kloubů, kostí a cév.

9. Chrání cévy i dýchací ústrojí

Hořčík zabraňuje stahům dýchacích cest u astmatických pacientů. Také snižuje krevní tlak, čímž pomáhá chránit před srdečními chorobami, mrtvicí a infarktem.

10. Premenstruační syndrom a migréna

Sezam má také kladný vliv na ženy v menopauze, tlumí příznaky přechodu a také napomáhá kvalitnějšímu spánku. Zabraňuje cévním křečím, které způsobují migrénu.

Sezamová semínka můžete přidávat téměř do všeho. Můžete s nimi posypat domácí pečivo, oblíbený salát nebo je přidat do jogurtu či smoothie.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat