Prostreno.cz

Pivo. Co byste o něm měli vědět, než si dáte další sklenici

Může se pivo podávat jako aperitiv? A k jakým pokrmům se vůbec hodí? Konec dohadů. Tohle je pravda o tekutém chmelu, který by se měl zásadně čepovat jen do stoprocentně čistých sklenic!

Češi v roce 2016 vypili nejvíce piva v historii. Podle statistik se zvýšilo celkové množství vypitého piva na 16,4 milionu hektolitrů. Našinci prostě byli, jsou a budou národem pivařů. Tak ještě štěstí, že pivo podané v elegantním poháru se dnes cení i jako aperitiv. Že jste to o něm nevěděli? Podobných informací bude asi víc!

Nejen voda…

Thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kyselina pantotenová (B5), pyridoxin (B6), kobalamin, biotin, kyselina folová, mesoinositol, cholin. To je jen zlomek toho, co pivo obsahuje. Spíš než složení nás ale dnes zajímá podávání.

Silnější pivo se všeobecně doporučuje k masitým pokrmům, hlavně však k huse a vepřové pečeni. Ladí i s kořeněnými sýry. Lehčí pivo zase podávejte k minutkám z bílého masa, k drůbeži, jemným sýrům a zadělávaným masům. Co se týče otázky, jestli je lepší točené nebo lahvové, odpověď je jednoznačná. Každý dá přednost točenému, i když i lahvové má něco do sebe. Jeho výhodou je praktičnost, ovšem otevřené brzo ztrácí chuť.

Jak pivo podávat?

Chlazené, ale ne ledové. To je zásada! Ideální teplota servírovaného piva je u ležáků okolo 7 °C, je však nutné přihlédnout k druhu piva. U pšeničných piv, pivních speciálů, svrchně kvašených a u piv s obsahem alkoholu od sedmi do dvanácti procent je teplota servírovaní vyšší (10– 12 °C). Jedině tak vyniknou aromatické látky, které tato piva obsahují. Pokud si stupně pamatovat nechcete, vycházejte z faktu, že čím je pivo hutnější a kvalitnější, tím méně chladu má zapotřebí. A jak je to s pěnou?

Pořádná čepice. Jaký má účel?

Pěna na pivě neslouží jen pro parádu. Chrání před kontaktem se vzduchem, který způsobuje ztrátu chuti. No a s tím pochopitelně souvisí i čepování piva. Vykouzlete i vy tu nejkrémovější pěnu!

Sklenici nejprve nakloňte a pivo z láhve nalévejte do sklenice zvolna a takzvaně po skle. Když je sklenice asi z poloviny plná, postavte ji a pivo dolévejte v malých dávkách, ale již z větší výšky. Tím docílíte nejen bohaté pěnivosti, ale odčerpáte dostatečně i kysličník uhličitý. Tím vynikne jemnost a lahodnost piva.

Pivo by se zároveň mělo podávat v čistých sklenicích. Sebemenší stopa cizí látky negativně ovlivňuje chuť moku i tvorbu pěny! Proto špíně a mastnotě nedejte šanci. Zbytečně se ochudíte o hořký zážitek.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat