Prostreno.cz

Plantain neboli zeleninový banán. V čem je užitečný

Na první pohled si možná myslíte, že se díváte na banány, nicméně při bližším prozkoumání si všimnete, že tu něco nehraje. Tyhle kousky jsou větší, silnější a mají tak nějak výraznější hrany. To proto, že to jsou plantainy neboli banány na smažení!

Pochutnávali si na nich již obyvatelé Afriky a Asie v 6. století před naším letopočtem. Na českých pultech se však plantainy objevily až mnohem později. Dnes se dají, i když s trochou trpělivosti, objevit v některých supermarketech a specializovaných prodejnách s ovocem a zeleninou. A jak takový plantain vlastně chutná?

Pokud je zelený, obsahuje spoustu škrobu, takže připomíná brambory. Není tak sladký jako jeho žlutý a dobře známý „bratranec“, a navíc se před konzumací musí uvařit. Ten, kdo to neudělá, dočká se natrpklé chuti. Jinak se ale není čeho bát. Plantainy jsou velmi zdravé! Proč je vyzkoušet?

Posilují obranyschopnost organismu

Jednou z mnoha, mnoha živin přítomných v tomto kousku podobnému banánu, je vitamin C, který, jak je všeobecně známo, posiluje imunitní systém člověka. Platí tedy, že pokud plantainy zahrnete do své stravy, budete lépe odolávat bakteriím a virům.

Zvyšují energii

Jelikož jsou nabité vitaminy skupiny B, patří plantainy mezi fenomenální energetické zesilovače. Zvláště v našem hektickém a rychle se pohybujícím světě vám tak mohou pomoci držet krok s ostatními.

Snižují riziko selhání

Těhotné ženy mohou těžit z pravidelné konzumace plantainů. To proto, že jeden z vitaminů B, který obsahují, je folát. Podle lékařských odborníků právě on preventivně působí proti defektům neurální trubice u dětí a tím zajišťuje, že se jejich mozky a míchy správně vyvíjejí.

Posilují kosti

Zapomenout nemůžeme ani na hořčík, který je užitečný v boji proti osteoporóze, neboť podporuje absorpci vápníku. A mimochodem, hořčík je také velmi dobrý v boji proti depresi a migrénám.

Řídí krevní tlak

Fenomenální zdroj draslíku. Tak přesně to je plantain. Ti, kteří jej pravidelně konzumují, úspěšně bojují proti hypertenzi. Draslík totiž pomáhá snižovat krevní tlak tím, že zvětšuje krevní cévy. Díky přítomnosti železa plantain také podporuje tvorbu červených krvinek, čím nedává šanci anémii. Poohlédněte se po tomto pro nás exotickém zázraku, nebudete litovat!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat