Prostreno.cz

Okořeňte si život. 5 bylinek, které doma nesmějí chybět

Bylinky a koření dokážou dát našim pokrmům nový chuťový rozměr, ale některé mají i pozitivní vliv na naše zdraví. Jaká ochucovadla patří k těm nejzdravějším?

Bylinky a spol. používali naši předkové celá staletí. Byli si jisti, že jim tyto rostliny pomáhají, i když pro to neměli jediný vědecký důkaz. Mnozí z nás se k „bylinkaření“ opět vracejí. Jednak kvůli oné tradici (když to pomáhalo tenkrát, proč ne dnes), jednak i proto, že u řady rostlin již ony vědecké důkazy jejich prospěšnosti máme.

Podívejte se s námi na bylinky a koření, které bychom pro zlepšení svého zdravotního stavu neměli z jídelníčků vyhánět.

Zázvor

Proč: Utišuje žaludek, pomáhá proti bolesti
Zázvor je platným členem domácích lékárniček. Pomáhá proti nevolnosti (a to jak cestovní, tak i například těhotenské, nebo nevolnosti v důsledku chemoterapie; horších výsledků dosahuje u nevolností způsobených stresem). Zázvor je známý rovněž tím, že je skvělým pomocníkem při nachlazení, má protizánětlivé účinky a dokáže organismus pořádně prohřát.

Nejnovější studie ovšem odhalily, že zázvor utišuje bolesti svalů a kloubů, především u lidí trpících artritidou.

Kurkuma

Proč: Protizánětlivé účinky
Koření, které má jasně žlutou barvu, se používá především v indické kuchyni. A nejen v ní – tamní obyvatelé ji s úspěchem aplikují i na nejrůznější lehká zranění (ve formě pasty), protože urychluje hojicí proces, připravují z ní čaj, který popíjejí při nachlazení či respiračních problémech.

Také se kurkuma osvědčuje jako úleva od bolesti při artritidě, nejrůznějších zraněních, operacích či bolestech zubů. Údajně posiluje srdce a některé studie se nyní zaměřují na její vliv u pacientů s diabetem či Alzheimerovou chorobou. Rovněž se spekuluje o jejích účincích v boji proti rakovině.

Skořice

Proč: Stabilizuje hladinu cukru v krvi
Poměrně nedávno se na veřejnosti objevily výsledky studie, jež naznačovala, že množství skořice odpovídající asi čajové lžičce denně (podávané především ve formě prášků) pomáhá lidem nemocným diabetem 2. typu lépe udržovat optimální hladinu cukru v krvi. Některé studie nicméně tyto výsledky zpochybnily.

Každopádně má skořice pozitivní vliv na trávení a její vůně působí uklidňujícím dojmem.

Šafrán

Proč: Zlepšuje náladu
Jak dokazují dochované záznamy, šafrán se na špatnou náladu používal již v Persii. A v této oblasti se tohle žluté (a v českých poměrech dosti drahé) koření ostatně používá dodnes. Studie provedená na teheránské univerzitě testovala účinky šafránu u žen, trpících premenstruačním syndromem. Plných 75 % dobrovolnic, jež se výzkumu zúčastnily, potvrdilo, že se díky šafránu cítí mnohem lépe.

Chilli

Proč: Dokáže mimo jiné nastartovat metabolismus
Chilli papričky obsahují capsaicin – látku, jež je spoluodpovědná za jejich ostrou chuť. A právě tato chemikálie umí zařídit, že naše tělo spaluje více kalorií. Navíc některé studie ukázaly, že v mozku spouštějí reakce, díky nimž se necítíme tak hladoví. Jeden výzkum pak došel k závěru, že lidé, kteří konzumují stravu s capsaicinem, snědí v průměru o 16 % kalorií méně než ostatní.

Této látce se navíc připisuje i pozitivní vliv na žaludeční stěnu a jistý díl ochrany před žaludečními vředy. Některé studie pak odhalily, že capsaicin je nápomocný v boji proti vysoké hladině chilesterolu.

Samozřejmě nejsou výše jmenované bylinky jediné, které si zaslouží čestné místo v našem jídelníčku. Nicméně patří k těm, které pomáhají nejvíce a prokazatelně. K těm dalším pak patří například máta, heřmánek, šalvěj, petržel, rozmarýn, levandule, ale také meduňka, fenykl a řada dalších. Zkuste někdy zalistovat v babiččině herbáři – vyplatí se to!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat