Prostreno.cz

Z nezralého banánu rychle ten žlutý

Máte chuť na ten žluťoučký a slaďoučký banán, ale v obchodě s potravinami narazíte pouze na ty zelené?. Jaké metody se dají použít k urychlení jejich zrání? V první řadě se spolehněte na obyčejný sáček!

Banány jsou na cestě za zákazníkem chlazeny, aby se utlumil proces zrání. Proto je běžnou praxí, že na pultech obchodů objevíte kusy úplně zelené, nebo se setkáte se zelenkavým nádechem směrem ke stonku. Někteří lidé však dávají přednost banánům jasně žlutým a sladkým. Patříte k nim? Pak se nedozrálému ovoci nemusíte vyhýbat. Tyhle metody podpory zrání vás překvapí!

Trik s papírovým sáčkem

Nepotřebujete žádné čáry, vystačíte si s hnědým papírovým sáčkem. Ten banány promění během jednoho dne. Jednoduše je vložte dovnitř a sáček uzavřete. Tímto způsobem se zachytí etylenový plyn, který přirozeně podporuje dozrávání. Spěcháte-li na výsledek, k banánům přidejte ještě jablko.

Pobyt v troubě

Naštěstí nemusíte čekat několik dní, než bude možné banány jíst. Nastavte troubu na 150 °C a neoloupané ovoce položte na plech. Pečte 15– 30 minut a průběžně kontrolujte stav svého snažení. Přece jen, každá trouba peče jinak, časy se proto mohou lišit. V momentě, kdy budete s barvou banánů spokojeni, nechte je vychladnout a zpracujte podle potřeby.

Mikrovlnná výpomoc

Jeden je proti mikrovlnným troubám, druhý je miluje. (Například v Rusku – SSSR byla výroba a prodej mikrovlnných trub zakázána již v roce 1976, a to kvůli jejich negativním následkům ve vztahu ke zdraví.) Ať tak či tak, mikrovlnka bývá velmi častým domácím spotřebičem Čechů. Máte ji?

Pak propíchněte banánovou slupku vidličkou (na několika místech), banán položte na papírový ubrousek a přístroj zapněte na 30 sekund. „Omrkněte“ konzistenci banánu a popřípadě postup opakujte. Sluší se však uvést, že mikrovlnná trouba změkčuje banán v ultra krátkém časovém období, ale přírodní cukry v tomto ovoci nejsou schopny za tak krátký čas banány osladit. Proto se tato metoda doporučuje v případě, pokud má banán již žlutější nádech, není tedy úplně zelený.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat