Prostreno.cz

Jedlé ozdoby na stromeček. Proč vlastně ne?

Dělali jste inventuru vánočních ozdob a zjistili jste, že jich máte podezřele málo? Než se vydáte do obchodu nakupit nové zásoby, zvažte domácí výrobu. Tyhle kouzelné dekorace potěší oko i chuťové buňky!

V dobách dávno minulých se vánoční stromky zdobily výhradně jablky, ořechy, sušeným ovocem a jinými potravinami. A rozhodně to mělo něco do sebe! Co říkáte na takový návrat v čase, ovšem v poněkud modernější verzi? Potřebné suroviny určitě máte!

Jablečné bonbóny

Budete potřebovat:

Postup: Svařte cukr s trochou vody, přidejte oloupaná a ostrouhaná jablka, kůru z pomeranče a nadrobno nasekané ořechy. Za stálého míchání duste do té doby, než bude „materiál“ dostatečně hustý. Hmotu nechte zchladnout a vytvořte z ní kuličky, které obalíte v cukru. Dva až tři kusy napíchněte na kratší špejli a nechte oschnout. Nádhera!

Ovocné pohlazení

Budete potřebovat:

  • 18 dekagramů přesátého cukru
  • 9 dekagramů mandlí
  • 2 lžíce husté marmelády podle vaší chuti

Postup: Mandle oloupejte, rozemelte a přidejte všechny ostatní suroviny. Vypracujte těsto a připravené formičky na cukroví vysypte cukrem. Do těch pak jednoduše natlačte těsto a vytloukejte – však tohle vánoční cvičení děláte rok co rok!

Sváteční hříbky

Budete potřebovat:

Postup: Oloupané mandle nebo ořechy rozdrťte, přidejte bílek, cukr a vyválejte těsto. To si rozdělte na dvě části, z nichž jednu obarvěte strouhanou čokoládou. Teď se můžete dát do tvarování, nožičky z bílého těsta a hlavičky hříbků z toho tmavého. Obě části spojte bílkem a přitiskněte. Další alternativa je tvar ořechových skořápek z čokoládového dílu a jádra uvnitř z bílého. Výtvory nechte usušit a je hotovo.

Sněhové cukrovinky

Budete potřebovat:

  • 14 dekagramů hladké mouky
  • 2 lžíce kávy nebo kakaa
  • 4 vaječné bílky
  • 20 dekagramů moučkového cukru

Postup: Do tuhého sněhu z bílků zašlehejte cukr a vmíchejte mouku i dvě lžičky kávy či kakaa. Na povoskovaný plech nastříkejte různé tvary a nechte zhruba půl hodiny oschnout. Poté zvolna pečte na mírný stupeň.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat