Prostreno.cz

Třešňová marmeláda

Výborná marmeláda z třešní.

Ohodnotit
(15 hlasů)
  • 60min

    20min příprava

    40min vaření

  • 424 kJ / 101 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny1g
sacharidy28g
tuky0g

Ingredience na

  • 3 kg čerstvých zralých třešní - nejlépe tmavé odrůdy
  • 600 g pískového cukru - na kilo třešňového protlaku
  • 1 balení pektogelu - á 40g
  • 3 g kyseliny citronové

Postup přípravy

  1. Omyté třešně zbavte stopek a pecek.
  2. Třešně zalijte malým množstvím vody a duste doměkka pod pokličkou. Pak prolisujte na sítu nebo rozemelte. Protlak vařte v hrnci 15–20 minut. Až se objem zmenší asi o třetinu, přidejte čtvrtinu dávky cukru a vařte 5 minut.
  3. 1 balíček pektogelu smíchejte s 200 g pískového cukru (množství pektogelu a cukru upravte podle množství protlaku) a vmíchejte do marmelády, po rozpuštění přisypte zbývající cukr a vařte až se cukr zcela rozpustí. Ke konci varu přidejte kyselinu citrónovou, rozpuštěnou ve lžíci vody. Pěnu, která se vytváří při vaření seberte.
  4. Když marmeláda zhoustne, naplňte ji do sklenic a zavíčkujte, skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte vyhladnout.

TIP:

Marmeládu můžete před uzavřením skleniček zakápnout rumem. Pokud vám nevadí kousky třešní, třešně nemusíte lisovat na protlak.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    1,04g
  • Sacharidy:

    206,80g
    • Cukry:

      113,70g
  • Tuky:

    0,51g
  • Vláknina:

    1,00g

Aktivita pro spálení: 101 kcal

12

minut jízdy na kole

9

minut běhu

30

minut uklízení



Podobné recepty

Marmeláda z fíků

(17 hlasů)
25min
736 kJ

Džem z melounu a broskví

(15 hlasů)
40min
845 kJ

Hruškový džem

(10 hlasů)
1h a 5min
785 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Třešňová marmeláda

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat