Prostreno.cz

Vypněte šéfa Pohlreicha: Pořady o vaření způsobují obezitu!

Řadu lidí napadne, že už jen při sledování pořadů o vaření přibírají. A nejsou ani tak daleko od pravdy. Psychologové z Cornellovy univerzity ve státě New York prokázali, že osoby, které sledují pořady o vaření, skutečně přibírají a trpí nadváhou. Osoby sledující pravidelně slavné kuchaře si totiž zvyknou na to, že vařit náročně – a to především energeticky – je normální. A začnou konzumovat více kalorií, takže brzy skutečně přiberou.

„Moderátoři pořadů o vaření jsou zřejmě vnímáni jako autority ve vztahu k jídlu, a protože je lidské chování ovlivněno autoritativními postavami, tyto osobnosti mohou ovlivnit chování diváků ve vztahu k jídlu,“ tvrdí autoři výzkumu z Cornellovy univerzity.

Psychologové sledovali chování pěti set žen s průměrným věkem sedmadvacet let. Všechny tyto ženy vařily zásadně podle receptů a byly začátečnice. Když pak vědci srovnali váhu těchto žen ve vztahu k tomu, jestli sledují pořady o vaření, získali zajímavá data. Ženy sledující pořady o vaření vážily v průměru o šest kilogramů více než ty, které podobné pořady nesledovaly.

„Kuchaři v televizi připravují energeticky velmi bohaté pokrmy, sledování slavných moderátorů, jak sdílejí své sváteční pokrmy s běžnými lidmi, vytváří pocit, že se jedná o společenskou normu a že se takové pokrmy konzumují denně. Společenské normy a modelování konzumního chování má velký vliv na příjem potravy v mnoha kontextech a situacích,“ tvrdí autoři výzkumu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat