Prostreno.cz

Víno a jídlo. Co se k sobě vůbec nehodí?

Uvaříte skvělou večeři a máte chuť dát si k ní skleničku vína. Vytáhnete první lahev, kterou máte po ruce? Chyba! Hotové jídlo může aroma vybraného červeného nebo bílého vína potlačit. Jaké kombinace by měl nejen kuchař ctít?

Ano, Češi jsou pijani. Podle průzkumu Vinařského fondu se zvyšuje obliba moravských a českých vín, a to i když jsou dražší než ta dovozová. Našinci prostě místní produkci považují za kvalitnější. A víte, kolik toho takový průměrný Čech vypije? Aktuálně asi 20 litrů na osobu ročně. V konzumaci tedy problém není, ale co s podáváním? Tam už je to horší!

Ten nej prohřešek? Laxnost!

„Piju to, co mi chutná. Neřeším, jestli se červené hodí k tomu nebo onomu,“ krčí rameny čtyřiatřicetiletá čtenářka Bára. A její kamarádka přitakává. „Já se v tom taky nějak extra nevyznám. Uvařím, otevřu lahev a nezajímám se, jestli je bílé, červené, růžové nebo třeba fialové,“ směje se s tím, že i ona to „bere podle chuti“. A to je právě velká škoda! Jaká pravidla tedy platí?

Mezi nejzákladnější patří udržovat vína co nejdále od pálivých jídel (pokrmy například s kari kořením), protože přílišná ostrost a výraznost ničí chuť většiny vín. A co dál? Kombinujte s rozvahou a citem pro harmonii, kterému Francouzi říkají ‚bon mariage‘.

Lehké bílé víno: ryby a mlži.

Těžké bílé víno: jemná drůbež, telecí, výraznější ryby jako tuňák, losos plus vnitřnosti jemné struktury a chuti.

Lehké červené víno: telecí, hovězí, vepřové, italské těstoviny, vnitřnosti (ledvinky, játra a podobně), drůbeží maso výraznější chuti a v neposlední řadě i luštěniny.

Těžké červené víno: zvěřina (srnčí, jelení, kančí, zajíc), ptáci (divoká kachna), červená masa a sytá dušená masa.

Těžké červené víno nejvyšší kvality: archivní ročníky se skvěle hodí k vybraným sýrům. Tahle kombinace nikdy neomrzí.

Růžové víno (dobře vychlazené): jednoduché obědy o pár ingrediencích, lehké letní večeře, pikniky, drobná pohoštění v okruhu přátel. Pokud tápete, přikloňte se spíš k tomu, co se podává k lehkému bílému vínu. Tyto kombinace jsou v porovnání s červeným vhodnější.

Šampaňské: uzený losos, pečený mořský vlk, mořské plody všeobecně a jemné drůbeží. Těžší verze šampaňského lze dokonce podávat i ke kachně s knedlíkem. (Mimochodem, Asociace sommeliérů apeluje na to, že zvlášť Češi šampaňské neumí uchovávat ani pít. Podle nich se podává až příliš podchlazené. Správná teplota činí osm až dvanáct stupňů, tak myslete i na to.)






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat