Prostreno.cz

Vyrobte si bylinné léky. Kdy se hodí nálev a kdy odvar

Odvar, louhování, tinktura, lektvar. Jak se od sebe liší? Tohle budete potřebovat, až v zimě sáhnete do svých bylinkových zásob!

Keltové se řídili pravidlem, že po Samhainu, tedy svátku v noci z 31. října na 1. listopad, už by se z přírody nemělo odnášet nic kromě dřeva. To, co tam zůstalo, totiž patří duchům. Proto doufáme, že už dávno máte všechny bylinky pečlivě uskladněné a připravené na zimu. A co s nimi? Kromě starých známých čajů se hodí i jako nálev, odvar či tinktura. Ale jaký je mezi těmito termíny rozdíl?

Nálev (takzvaný povar)

Ten se dělá tak, že určité množství vody se zahřeje do varu a teprve pak se přidávají dotyčné bylinky. Po jediném uvedení do varu odstraníme nálev z ohně, necháme ho ještě 10 minut stát, slijeme a z bylin mírně vytlačíme to, co v nich zůstalo. (Nálev se ideálně hodí pro květy a listy rostlin, které obsahují snadno prchavé látky a éterické oleje.)

Odvar

Je ideální volbou pro tuhé rostlinné částice (stonky a kořeny). Ty se vloží do chladné vody a povaří se.

Louhování (neboli digerování)

Tak se říká pochodu, při kterém nějakou pevnou látku při mírném teple vkládáme do tekutiny a necháme z ní vytahovat šťávy.

Výtažek

Jedná se o zhuštěné nebo odpařené zhoustlé nálevy nebo odvary, které se odpařují do hustoty medu nebo až na sucho. Sem patří různá povidla: z černého bezu, ze švestek, ze šípku a podobně.

Tinktura (rostlinné kapky)

Tinktura je podle lidového léčitelství výtažek z rostlin, kterého se dosáhlo silným lihem nebo jižními víny (třeba sherry). Tyto tinktury obsahují téměř všechny rozpustné léčivé látky. V podstatě se jedná o lihový nebo vinný roztok.

Lektvary

Co tohle slovo znamená v kouzelnickém světě Harryho Pottera je asi jasné, nicméně všichni ostatní „mudlové“ vědí, že lektvar rovná se míchaný nápoj, popřípadě husté těsto (podávané například zvířatům), kdy mezi obvyklé ingredience patří rostlinný prášek a nějaké tekuté pojidlo (nejčastěji voda, med, sirup). Jen tak pro zajímavost, toužíte po lektvaru lásky? Tady je!

Co budete potřebovat:

  • 5 dílů růžových nebo červených okvětních plátků
  • 1 díl hřebíčku
  • 1 díl muškátového oříšku
  • 1 díl levandule
  • 1 díl zázvoru

Vložte do hrnku do mírně teplé vody (proces louhování) a nechte 10 minut pracovat. Výluh se přidává do čaje, nebo se popíjí samostatně. Podle čarodějných spisů působí na vzkříšení libida a povzbuzení vášně. Jestli k tomu existuje nějaká formule, se neudává, ale kdo říká, že si něco nemůžete vymyslet? Tak čarování zdar!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat