Prostreno.cz

Vánoce za dveřmi: Čím nekrmit domácí mazlíčky?

Jedním z důvodů, proč se člověk na Vánoce tolik těší, je určitě jídlo. Stoly se prohýbají pod svátečními dobrotami a všude se line vůně cukroví. Chcete dopřát i svým čtyřnohým miláčkům? Můžete jim hodně ublížit!

I během nejkrásnějších svátků roku mají veterináři hodně napilno. Alarmující je, že převážnou většinu zvířecích pacientů trápí zažívací potíže. Taky aby ne! Jejich majitelé jim chtějí „přilepšit“, jenže netuší, že to může mít fatální následky. Víte, co své němé tváři nikdy nedávat?

Kořeněná sousta

I když máte ten nejlepší úmysl, kuřátko s dozlatova opečenou kůžičkou opravdu není nejlepší nápad. Opeřenec strávil v troubě hodnou chvíli, podléval se omastkem, ve kterém je česnek, cibule, šalvěj… A to je pro psa a kočku přímo toxické. Na druhou stranu, riziko číhá i v kousku nedovařeného masa. Stejně jako u lidí může zvířatům vyvolat salmonelózu.

Nádivky a omáčky

Ve svátečním jídelníčku nesmí chybět ani ty nejvybranější speciality. Jejich součástí jsou však složky, které chlupatí členové rodiny jen těžko tráví. Kromě zmíněného česneku a cibule jsou to houby, pažitka, fazole, pepř, rozinky a brusinky.

Kuřecí kosti

Alespoň malou kostičkou chcete Punťovi udělat radost? Hazardujete s jeho zdravím. V lepším případě mu přivodí záchvaty zvracení, v tom horším může i malý úlomek kosti propíchnout žaludek a střeva.

Bramborový salát

Zvířata brambory špatně tráví a mohou se u nich objevit střevní obtíže. Horší je to ale například s cibulí. Špatný vliv mají sirné sloučeniny, které ovlivňují červené krvinky. Poškozují hemoglobin, který potřebují zvířata i lidé k přenosu kyslíku. Psa tak mohou potkat bolesti břicha, dušnost, průjem, únava. V nejhorším případě dochází ke smrti vinou nedostatku kyslíku.

Ořechy

Váš tichý přítel loudí kousek cukroví? Odolejte jeho prosebnému pohledu. Makadamové ořechy mu „zadělají“ na neurologické potíže, celkovou letargii a zvracení. Ani ty vlašské nejsou vhodným pamlskem. Po těch mají chlupáči zažívací potíže - kvůli obsaženým mastným kyselinám.

Skořice

Jakákoli dobrota, jejíž součástí je tenhle aromatický poklad, je učiněné zlo. Po požití většího množství skořice psům hrozí onemocnění jater, průjem, zvracení a náhlý pokles cukru v krvi. O nic lépe na tom není ani muškátový oříšek kvůli přítomnému toxinu myristicinu – to je přímý útok na centrální nervovou soustava vašeho mazlíčka. Chcete to riskovat? Nabídněte mu raději něco, z čeho nic špatného nekouká.

Neškodné mňamky

Brokolice, syrová mrkev, speciální sušenky pro zvířata, tvaroh, nebo menší sousta vařeného bílého masa, piškoty - u těch se nemusíte ničeho obávat. Samozřejmě je třeba držet se střídmého dávkování a štědrost držet trochu na uzdě. Mějte na paměti, že je to pro dobro vašich čtyřnohých mazlíčků!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat