Prostreno.cz

Nenáviděná červená řepa. Proč byste ji měli vzít na milost?

Přiznejte si, jak často kupujete červenou řepu? Přitom je to levná surovina do zdravých salátů, polévek i na zeleninové šťávy. Máme pro vás několik tipů, jak vyzkoušet červenou řepu i jinak než do tradičního salátu.

Červená řepa je velmi bohatá na prospěšné látky. Ve 100 g této zeleniny je ukryto asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále řepa obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je také obsah rostlinných barviv, antokyanů, zabraňujících křehkosti cév, dalé obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin C.

Když je červená řepa tak prospěšná našemu tělu, proč ji nevyzkoušet i zevně?

Zabraňuje stárnutí

Kdo by nebojoval proti stárnutí? Řepa je skvělým pomocníkem - vzhledem ke svým antioxidačním vlastnostem zmírňuje procesy stárnutí, bojuje s volnými radikály a vypíná vrásky.

Jak na to: Menší syrovou řepu oloupejte a nakrájejte na kousky, rozmixujte, případně nastrouhejte, tak abyste získali co nejvíce čerstvé šťávy. Tou si potírejte obličej a nechte působit 10 minut. Poté pleť opláchněte vodou. Celou proceduru opakujte každý týden.

Hydratace pokožky

Na postižená místa vysušené pokožky přikládejte tamponky napuštěné čerstvou šťávou. Pravidelné používání hydratuje pokožku a odstraňuje odumřelé buňky.

Padání vlasů

Díky vysokému obsahu draslíku a dalších minerálních látek zabraňuje červená řepa předčasnému padání vlasů. Hned o důvod navíc udělat si čerstvý koktejl z řepy. Vynikající je kombinace například s jablkem.

Přírodní barvení vlasů

Pokud se vám líbí vlasy obarvené na „burgundský“ odstín, tohle vyzkoušejte! Budete potřebovat jen dvě věci - čerstvou šťávu z řepy a kvalitní henu na vlasy. Smíchejte henu se šťávou, aplikujte na vlasy a nechte působit přibližně dvě hodiny. Poté umyjte vlasy šamponem. Stoprocentně přírodní barvení!

Problém s lupy

Svědí vás pokožka hlavy a trápíte se s lupy? Můžete si pomoci přírodně. Oxid křemičitý a některé enzymy pomáhají odstranit lupy a také pocit svědění. Jednoduše si vlasy umyjte šťávou z řepy, co nejvíce šťávy aplikujte těsně ke kořínkům a na pokožku hlavy. Vlasy po umytí jsou jemné a lesklé.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat