Prostreno.cz

Zdravé zahušťování bez jíšky

Zkusili jste někdy zahustit omáčku či polévku jinak než klasickou jíškou nebo jen moukou? Pokud ne, máme pro vás hned 15 tipů, jak zdravě zahustit omáčky i polévky.

Spousta omáček a krémových polévek se bez jíšky prostě neobejde, ale pokud se z nějakého důvodu chcete vyhnout klasickému zahušťování, vyzkoušejte tyto zdravé alternativy.

1. Mouka

Samozřejmě, nejběžnější je pšeničná, ale té se chceme vyhnout. Pokud jste spíše konzervativní, můžete vyzkoušet alespoň celozrnnou mouku. Pro ty, co rádi experimentují, se nabízí pohanková, špaldová, ovesná i hrachová mouka. Především hrachovou mouku oceníte právě jako skvělý základ na polévku.

2. Kukuřičný škrob

Pokud hledáte čistý škrob, kukuřičný patří mezi ty nejoblíbenější. Nemá žádnou chuť a je bezbarvý. Kukuřičný škrob je vhodný na zahuštění sladkých i slaných omáček, především těch se smetanou. Není vhodný do pokrmů, které plánujete zamrazit, po rozmrazení by zůstaly v jídle „cucky“.

3. Tapiokový škrob

Tapiokový škrob je k dostání obvykle v malých granulích nebo prášku. Je bez lepku a průhledný. Tento škrob se nejvíce používá do ovocných koláčů nebo ovocných šťáv, ovocných omáček či polévek. Pokrmy zahuštěné tapiokou můžete zmrazit, při rozmražení zůstane konzistence stejná.

4. Bramborový škrob

Bramborový škrob nemá žádnou pachuť, na rozdíl od bramborové mouky. Je vhodný na zahuštění polévek i omáček. Nesmí se přidávat do vroucích pokrmů, to by ztratil své účinky. Proto jej přidávejte až nakonec, do vlažných pokrmů.

5. Arrowroot kořenový škrob

Pod tímto názvem ho můžete koupit ve zdravé výživě, pochází z hlíz tropické rostliny maranta arundinacea a zpracovává se v západní Indii. Má neutrální chuť a čirou barvu. Stačí jen několik lžic škrobu rozmíchat metličkou ve studené vodě, vytvoří se hrudky. Ničeho se nebojte a vlijte do horké omáčky či polévky a dobře rozmíchejte. Je vhodný i do sladkých receptů, polévek a omáček. Jen pozor, nepřidávejte jej do pokrmů se smetanou, mlékem či jogurtem, místo zahuštění by celé hmota připomínala spíše sliz.

6. Guarová guma

Možná vás odradí název, ale není to nic škodlivého, ba naopak - dokonce snižuje hladinu cholesterolu. Guarová guma se vyrábí semen guarových bobů, které jsou většinou pěstovány v Indii. Je mnohem silnější než ostatní zahušťovadla, jako je maranta či kukuřičný škrob, proto ji používejte opravdu jen v malém množství. Na jeden šálek tekutiny stačí 1/4 - 1/2 lžičky guarové gumy, takže opravdu opatrně. Je vhodná do všech pokrmů. I na zahušťování domácí zmrzliny.

7. Želatina

Klasická želatina je živočišného původu (ale existuje i varianta pro vegetariány, jak zjistíte hned v dalším bodě). Želatina je vhodná na sladké vaření a na aspiky.

8. Agar

Agar se získává z červených mořských řas a je vhodný pro vegetariány. Je pětkrát silnějším zahušťovadlem než želatina. Agar můžete vyzkoušet na moučníky, omáčky a pudinky. Jen se vyvarujte receptům s octem a potravinám s vysokým obsahem kyseliny šťavelové.

9. Psyllium

Psyllium je přírodní vláknina, je vhodná při redukci hmotnosti a také ji lze využít na zahuštění pokrmů. Přidávejte psyllium po lžičkách, chvilku to trvá, než nabobtná a pokrm zhoustne. Psyllium je vhodné do omáček, polévek a také do nápojů. Do nápoje stačí přidat jedna čajová lžička a hned tělu dodáte potřebnou vlákninu.

10. Kokosová mouka

Kokosová mouka je populární mezi vegany a také je vhodná na bezlepkové pečení. Nemějte obavy, pokud nemáte rádi kokos, tato mouka je bez chuti. Kokosová mouka je plná bílkovin a vlákniny. Použít ji můžete při pečení koláčů i dortů, do pudinků, do polévky a masových výpeků.

11. Chia semínka

Chia semínka stačí jednoduše přisypat do výpeků či polévek a počkat, až nabobtnají. Jsou velmi vyhledávaná pro svoje nutriční hodnoty, jen pro představu - dvě polévkové lžíce semínek mají 4 gramy proteinů, 11 gramů vlákniny. Dále obsahují omega-3 mastné kyseliny, hořčík, vápník, fosfor a vitamin B.

12. Lněné semínko

Lněná semínka je vhodné před přidáním do pokrmů pomlít, nejlépe v mlýnku na kávu. Použít je můžete do pečiva nebo k zahuštění syrových pokrmů, například studených polévek. Přidávejte pomleté semínko po malých částech, chvilku trvá, než nabobtná a zahustí pokrm.

13. Cizrnová mouka

Cizrnová mouka je populární v indické kuchyni, dobře nahrazuje pšeničnou mouku a dodává jídlu jemnou máslovou chuť. Můžete ji použít na přípravu palačinek i lívanců a k zahuštění omáček, polévek a masových výpeků.

14. Xanthan

Název zní opravdu jedovatě, ale není tomu tak. Může být použit jako zahušťovadlo pro omáčky nebo polévky. Pokrmy či tekutiny, které se mají zahustit, by měly mít alespoň 80% obsah vody. Ovoce s vyšší kyselostí želíruje slaběji. Xanthan lze našlehat se studenou nebo teplou tekutinou, dokud směs nezhoustne.

15. Datle

Zní to možná neuvěřitelně, ale i datle se používají na zahušťování. Je třeba je namočit přes noc, poté je pokrájejte na menší kousky a můžete použít. Používají se na zahuštění sladkých syrových pokrmů, například ovocných past nebo do ovocných šťáv či pyré.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat