Prostreno.cz

Praktické rady, jak vyčistit zašlé nádobí. Od nerezu po smalt

Hrnce jsou snad nejdůležitějším vybavením domácnosti, souhlasíte? Jenže časté používání samozřejmě zanechává stopy a následky, kterých se těžko zbavuje. Naštěstí jsou tu babské rady, které vyřeší každý problém!

Na některém nádobí se vaří, jiné zase slouží k dekorativním účelům. Ať tak či tak, všechny kousky by neměly mít viditelné vady na kráse. Zapomeňte však na chemické čisticí prostředky, když máte v kuchyni spoustu pomocníků! Co že nutně potřebujete nablýskat?

Cínové nádobí

Ano, očista „ostrými“ prostředky mu opravdu vůbec nesvědčí. Velmi účinný přípravek je však plavená křída. Když pak všechny nádoby ponoříte do horkého roztoku sody, budou opět jako nové. Původní krásu ale obnoví i kaše z žitné mouky a octa.

Hliněné nádobí

Pokud doma topíte v krbu či krbových kamnech, máte velkou výhodu. Směs jemného popela s octem je výborné čistidlo. Vápenné okraje odstraníte přetřením bramborovými slupkami. Jestli je vaše oblíbená zapékací mísa prasklá, i s tím se dá něco dělat – vložte do ní dvě kostky cukru a rozpalte ji na plotně. Potom s ní pohybujte tak, aby tekutý cukr zatekl do praskliny.

Hliníkové nádobí

Nikdy ho neošetřujte jedlou sodou, riskujete, že vám zčerná. Pokud už se tak bohužel stalo, povolejte na pomoc stolní olej smíchaný s čistým lihem, v poměru 1 : 1. Chcete-li zabránit šednutí vnitřku, rozvařte v něm kyselá jablka a důkladně vypláchněte. Lesk zaručí „pohlazení“ látkou posypanou popelem.

Nerezové nádobí

Nečistoty, šmouhy a fleky s minimální námahou zlikvidujete zubní pastou. Jako vážně! S vodními usazeninami si poradí citronová šťáva. Povrch zase dokonale vyleští suchá mletá křída.

Smaltované nádobí

Na připálené nadělení nalijte trochu vody, přihoďte lžíci soli a nechte hodinu odstát. Následně tekutinu přiveďte k varu, až spálenina sama zmizí. Aby vám nádobí vydrželo dlouho „ve formě“, občas ho vyvařte v sodové vodě. Pokud potřebujete skvrnu vyčistit okamžitě, sáhněte po citronové šťávě se solí.

Měděné nádobí

Kašička z mouky, octa a soli zatočí s nečistotami jako nic jiného. Sáhnout můžete i po podmáslí se špetkou soli, vodě z kysaného zelí nebo dokonce kyselém mléce. I dřevěný popel je parádní čistič!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat