Prostreno.cz

Pomocníci z kuchyně úspěšní v boji se zahradním plevelem

Je tu teplejší počasí a začíná každoroční boj s plevelem, který je často náročný a únavný. Pokud hledáte přírodní způsob, jak se ho zbavit, máte na výběr hned z několika možností! Které dáte přednost?

Žádné drsné chemikálie, které by mohly mít negativní zdravotní dopad na děti nebo domácí mazlíčky. I bez nich lze zahradní plevel likvidovat. Co a kdy použít? Podívejte se do své kuchyně!

Ocet

Až s tímhle dochucovadlem doladíte omáčku, vyjděte ven na zahradu. Nejlepších výsledků dosáhnete tak, že ocet nebudete ředit vodou, a zároveň si vyberete čas, kdy neprší. Kuchyňský ocet je v překladu asi pětiprocentní koncentrace kyseliny octové, která se s plevelem moc nekamarádí. Pokud najdete silnější ocet (devítiprocentní), získáte páku i na a tvrdohlavé odrůdy plevele.

Sůl

Sůl patří k efektivním způsobům likvidování plevele, ale nezapomeňte, že významné množství může způsobit poškození okolní půdy. Sůl by proto měla být použita pouze v místech, kde nehodláte mít okrasnou skalku – třeba na příjezdových cestách. K tomu je třeba použít poměr 1 díl soli na 2 díly vody. Lze také zkombinovat 1 a 1/4 šálku stolní soli se 4 litry domácího octa.

Prostředek na nádobí

Naplňte nádobu s rozprašovačem octem a přidejte mycí prostředek na nádobí. Plevel přitom likvidujte během nejžhavější části dne. Nemáte-li ocet, vytvořte si mýdlový roztok. V tomto případě připadá 1 díl mycího prostředku na 10 dílů vody.

Vroucí voda

Ano, i vroucí voda nemá slitování. Uvařte ji v rychlovarné konvici nebo v hrnci na sporáku a vylijte na plevel. Všechno nežádoucí doslova uvaříte k smrti.

Citronová šťáva

Buď použijte čistou citronovou šťávu, nebo smíchejte 1/2 šálku citronové šťávy s 1 litrem octa. Pokud to vám s přihlédnutím k cenám citronů přijde drahé, obraťte se znovu na ocet. 1 litr octa smíchejte s 1 šálkem soli, přidejte 2 čajové lžičky mycího prostředku na nádobí, promíchejte a nastříkejte na požadovaná místa.

Upozornění

Mnoho přírodních léčivých přípravků bude fungovat, ale také zabíjet okolní trávu, rostliny a květiny. Ujistěte se proto, že ocet, sůl a další prostředky používáte pouze na plevel. Vybírejte si sluneční počasí a nástřik zvolenou metodou proveďte pokud možno opakovaně – ideálně dvakrát. Je vhodné také zvážit, zda se některé druhy plevele nedají příjemně zužitkovat. Třeba takové pampelišky mohou používány k výrobě lahodného sirupu či vína.

Zdroj: www.welovegardens. com, www.howtodoit.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat