Prostreno.cz

Nepotřebuje hlínu a je nenáročná na péči. Rostlina Lucky Bamboo zútulní domov i kancelář

Taky byste chtěli pěknou zelenou rostlinu, které by se dařilo i v tmavší kanceláři? Obstarejte si Lucky Bamboo, možná vám přinese i to dlouho očekávané štěstí! Kolik stonků potřebujete, abyste byli zdraví a bohatí?

Lucky Bamboo je již několik let velmi oblíbenou pokojovou rostlinou. Roste v deštných pralesích, které se nacházejí v částech Asie. A to je poměrně výhodné, protože není těžké o tuto rostlinu pečovat. Nepotřebuje hlínu, stačí jí voda. Máte-li kancelář bez oken, nebo se vám zdá, že je váš domov málo útulný, určitě si Lucky Bamboo obstarejte. Snáší totiž dobře jak přírodní, tak i umělé světlo. Při výběru toho správného kousku se však řiďte následujícími tipy.

Pouhý pohled napoví

Jak voda, tak rostlina by měly být čerstvé. Pokud zaznamenáte zápach, nic nekupujte. Podívejte se na pevnou stopku a zdravé bílé kořeny, černé nebo hnědé skvrny na špičkách nejsou žádoucí. Dále si vyberte stonek s listy, které jsou jasně zelené barvy. (Můžete si všimnout vosku na řezaném konci stopky. Ten se používá proto, aby se zabránilo nákaze houbami.) Již máte stonek s listy doma?

Alfa a omega? Voda!

Obojí opláchněte i s kořeny, vyhledejte případné žluté listy a odstraňte jej. Naplňte nádobu, ve které chcete rostlinu pěstovat, kamínky nebo kuličkami, Lucky Bamboo usaďte do podpalubí a přidejte destilovanou vodu pokojové teploty. Rostlinu umístěte kdekoli, ale ne na přímé sluneční světlo nebo do chladu či průvanu. Co se týče vody, tak kromě té destilované můžete použít vodu z kohoutku, ale je důležité nechat vodu odstát nejméně 24 hodin před tím, než do ní stonky posadíte. V opačném případě rostlině ublíží chlor, fluorid a další minerály, které voda obsahuje.

Minimální péče, maximální zútulnění domova

Vodu pravidelně měňte, aby se zabránilo růstu bakterií. (Stačí jednou týdně.) Při výměně vody zkontrolujte kořeny a odstraňte všechny, které začínají být v rozkladu. Příležitostně můžete podávat hnojivo (každý druhý měsíc). A jak Lucky Bamboo rozmnožovat? Jednoduše uřízněte jeden výhonek a umístěte do šálku destilované vody. Nové kořeny se objeví po několika týdnech. Během čekání nezapomeňte vodu vyměňovat. Kromě zútulnění domova se možná dočkáte i toho štěstí!

Podle feng-šuej symbolizuje Lucky Bamboo dobré zdraví. Tato rostlina prý do domu přináší harmonii a štěstí, pokud vám ji někdo věnuje. Dokonce se přikládá význam i k počtu stonků. Jeden znamená jednoduchý život, dva představují lásku a dvojité štěstí, tři dlouhověkost, čtyři smrt (tomuto počtu se vyhněte), pět je symbolem zdraví, bohatství a vzrušení, šest by mělo zajistit štěstí a harmonii, sedm zdraví, osm představuje růst, bohatství, prosperitu a hojnost, devět je něco jako nejvyšší možné štěstí, deset dokonalost a cokoli nad toho číslo je symbolem požehnání.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat