Prostreno.cz

Čistá kuchyň bez chemie. Jak na to?

Kuchyň je bezesporu místností, kde nám na čistotě záleží snad nejvíce. Příprava jídla ve špatně uklizeném prostředí by se totiž mohla podepsat i na našem zdraví. Jak si ale poradit, nechcete-li to kuchyně pustit běžné čisticí prostředky?

Možná vás to překvapí, ale k čisté a uklizené kuchyni bez chemie vám postačí jen dvě hlavní ingredience (nepočítáme-li vodu, samozřejmě):
–  ocet (ideální je bílý),
–  citron.

V hlavní roli ocet

Ocet si poradí téměř s jakoukoli špínou a mastnotou, jež se v kuchyni najde. Překážkou pro něj není ani usazený vodní kámen v dřezu (nebo třeba v koupelně). Nemusíte se bát jej použít na jemné povrchy, ale ani třeba na připečenou špínu v troubě. A rozpakovat se nemusíte ani při mytí podlahy nebo dlaždiček! Pokud se bojíte, že po octu zůstane v kuchyni nepříjemný kyselý zápach, můžete obavy odhodit stranou – po pár minutách ani nebudete vědět, že jste ocet použili.

Univerzální recept na octový čisticí prostředek

Budete potřebovat:

2 šálky octa
2 šálky vody

Použití:

Směs dobře promíchejte a pak ji nalijte do nádoby se sprejem. Nastříkejte na znečištěný povrch, krátce nechte působit a poté opláchněte.

Octový čistič na sklo a kov

Budete potřebovat:

2 šálky alkoholu
2 šálky octa
2 šálky vody

Použití:

Opět směs promícháte a nanesete (nejlépe sprejem) na povrch. Po krátkém působení setřete. Tento prostředek se hodí i na zrcadla.

Žlutý pomocník

Dalším skvělým čističem je citron, respektive citronová šťáva. Poradí si s usazeninami, odolnými skvrnami, ale umí také oživit dřevěné povrchy – ať už podlahu nebo kuchyňskou linku. Navíc zanechává velmi příjemný odér.

Citron se hodí na čištění prkének nebo skvrn od barevného ovoce a zeleniny (včetně těch, které vám zůstanou na rukou). Stačí na špinavé místo nakapat adekvátní množství šťávy, nechat působit a otřít.

Citronový čistič a osvěžovač dřevěného nábytku

Budete potřebovat:

1/2 šálku olivového oleje
1/4 šálku citronové šťávy

Použití:

Obě ingredience smícháte v nádobce se sprejem a dokonale protřepete (několikrát během použití). Nastříkáte na povrch a leštíte. Pokud nechcete mít nábytek moc lesklý, uberte v základním receptu oleje.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat