Prostreno.cz

Stres způsobuje špatnou tepovou frekvenci

Že cítíte stálý rytmus, když se dotknete prsty na zápěstí, krku nebo uvnitř vašeho lokte, je samozřejmě v pořádku. Tím byste toto téma ale rozhodně uzavírat neměli. Už jste někdy počet úderů za minutu počítali? Když jich je málo, je to špatně. Pokud je jich moc, je to snad ještě horší! Co vězí za špatnou tepovou frekvencí?

Víte, jaká (klidová) tepová frekvence je vlastně ideální? Pro většinu lidí je to něco mezi 60 a 85 tepy za minutu. Právě jste zjistili, že jste pod limitem? Odborný název zní bradykardie. V opačném případě hovoříme o tachykardii. Co mají oba jevy společného? Něco s vámi je špatně! Docentka kardiologie na Kalifornské univerzitě Pam R. Taub zná možné důvody vašich poblázněných hodnot. Najdete se v těchto bodech?

Jste ve stresu

Stres může rozbušit srdce a trochu pozlobit i krevní tlak. Mějte však na paměti, že srdeční frekvence a krevní tlak není totéž. Ne vždy stoupají a klesají společně. Pokud vedete hektický styl života plný nervů, chronický stres udržuje vaše srdce ve stavu vysoké pohotovosti. To výrazně zvyšuje šance na infarkt nebo mozkovou mrtvici. Vidíte, varování před nejhorším začíná pár tepy „navíc“.

Máte cukrovku nebo je na spadnutí

Nedávné studie ukazují, že vysoká tepová frekvence a cukrovka spolu souvisejí. Podle Pam R. Taub bývají pacienti s cukrovkou méně aktivní, což vede k ischemickým chorobám (nepoměr mezi potřebou a dodávkou kyslíku). Zatěžované a nespokojené srdce se samozřejmě musí nějak projevit, což se odrazí na měřeném tepu.

Málo se hýbete

Dostatek pohybu není jenom klišé, kterým nás lékaři straší, když dojde na řeč o zdraví. Srdce je sval a jako každý jiný potřebuje cvičit. Obezita a hlavně nečinnost přispívají ke zvyšování tepové frekvence. Když jste „z formy“, srdce musí při zátěži pracovat o to usilovněji. A více práce rovná se i více tepů za minutu.

Čelíte dehydrataci nebo přílišné hydrataci

Minerály s elektrickým nábojem ve vašem těle se nazývají elektrolyty. Příliš mnoho tekutin, nebo naopak jejich nedostatek vede k tomu, poměr elektrolytů ve vašem „zavodňovacím systému“ skáče jako na houpačce. A chemická nerovnováha se projevuje abnormálními rytmy.

Chcete mít jistotu, že pijete tak akorát? Vynásobte svou hmotnost koeficientem 0,035. Příklad – vážíte 60 kilogramů, hoďte tedy do kalkulačky 60x0,035 a vyjde vám 2,1 litru. To je váš ideální denní příjem tekutin.

Štítná žláza nepracuje tak, jak by měla

Štítná žláza produkuje hormony, které pomáhají tělu správně fungovat. Snížená funkčnost se nazývá hypotyreóza a tepovou frekvenci zpomaluje. Naopak hypertyreóza, tedy vysoké hladiny cirkulujících hormonů, ji zrychluje. Není na škodu si občas vyžádat od svého lékaře krevní test, který si na funkce štítné žlázy pěkně posvítí. Čistě pro jistotu!

Chápeme, že v dnešní uspěchané době má málokdo čas běhat na různá preventivní vyšetření, která by odhalila zdravotní problémy. To nejmenší, co pro sebe tedy můžete udělat, je občasné měření své tepové frekvence. Vždyť to nic nestojí a dá se provádět v pohodlí domova! I tahle „banalita“ vás může včas varovat…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat