Prostreno.cz

Hučení v uších. Co doporučovaly naše babičky?

Přepětí sluchového nervu? Prostě vám hučí v uších a nejde to zastavit! Už jste vyzkoušeli všechno možné a nemožné? Možná vás zachrání stará rada. Jaký známý olej si nakapat do uší, aby to už konečně přestalo?

Pískání, hučení, šumění, lupání, bručení, syčení, znění přirovnávané k různým zvukům, jako je cvrček, lokomotiva, zapnutá mikrovlnka… Těmito různými slovy je vyjádřeno vnímání jediného příznaku - tinnitu (lat. cinkání, zvonění).

Nic neříkej, vlastních zvuků mám dost!

Jedná se odborné označení pro šelest v uších, které může v různých intervalech zesilovat či zeslabovat. Podle statistiky tímto psychicky náročným onemocněním, které mohou doprovázet i deprese nebo nespavost, podléhá stále více lidí, na které působí stres a narůstající hluk. (Dokonce se ukazuje, že dlouhodobé problémy má asi 15 % populace, o čemž by mohli vyprávět třeba Bedřich Smetana nebo L. van Beethoven. I ti údajně na tento nešvar trpěli.)

Závrať jako „bonus“

Taky s ním válčíte, ale myslíte si o sobě, že nervy máte v pořádku? I to se může stát. Diagnostikovat problém je mnohdy oříšek. Ať už je však příčina hučení v uších jakákoli, dnes lékaři předepisují léčiva rozšiřující cévy (tím se zlepšuje krevní zásobení v oblasti mozku, vitaminy řady B, léky ovlivňující svalové napětí a pomocníky, které působí na závratě, jež se souběžně s hučením vyskytují. Tohle ale v dřívějších dobách nebylo. Co tehdejší lékaři doporučovali těm, kdo si přišli žádat o radu?

Olej i tinktura v roli zachránců

Napařujte hlavu nad lavorem, ve kterém jsou senné strusky nebo heřmánek, a to 20 minut. Nebo si střídavě do pravého a levého ucha (či do obou uší) aplikujte po pěti kapkách sladkého mandlového oleje (teplého). Vhodné je i užívání (denně třikrát) 25-30 kapek arnikové tinktury (dnes asi 235 korun za 50 mililitrů). Pít můžete i čaj ze zeměžluče a pelyňku. Tak to vidíte, některé tyto rady jsou „použitelné“ i dnes!

Tip: Arniková tinktura se v domácí lékárně současnosti neztratí. Mimo jiné totiž napomáhá regeneraci bolestivých svalů a šlach a působí i jako pomocný prostředek k urychlení hojení modřin, výronů. Vyplatí se i koupě oleje mandlového. Ten je svým složením velice blízký lidské pokožce, a proto je velmi oblíben v péči o pleť, a to zejména o tu sušší, citlivou a náchylnou k červenání, svědivosti či olupování. Do sychravého počasí ideál!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat