Tohle koření by vám doma nemělo chybět, jeho příznivé účinky vás totiž překvapí. Proč ji tedy zařadit do svého jídelníčku?
Kurkuma je žlutě kvetoucí rostlina příbuzná zázvoru. Pěstuje se v Číně, Indonésii a Indii. Z rostliny se využívá kořen, aktivní složkou je kurkumin – žlutooranžové přírodní barvivo.
Kurkuma má protizánětlivé účinky, zmírňuje bolesti kloubů, snižuje cholesterol a zmenšuje sklon k trombóze. Její protizánětlivý účinek spočívá ve schopnosti potlačovat srážlivost krevních destiček, navíc a tlumí uvolňování zánětlivých faktorů. Stimuluje tvorbu kortizonu v nadledvinkách, který přímo podporuje léčivé procesy.
Výtažky z kurkumy se používají i k léčbě rakoviny, převážně rakoviny tlustého střeva. Poslední vědecké studie zjistily, že také podporuje mozkové funkce. Ve směsi kari koření je to skvělý mozkový doping.
Kurkuma je po staletí využívána v ajurvédské a čínské medicíně, proti infekcím a zánětům vně i uvnitř těla.
Kurkumu nemusíte používat jenom při vaření, můžete si udělat i domácí vynikající kurkumové želatinové bonbony pro zdravé mlsání.
Domácí kurkumové želatinové bonbony
Budete potřebovat:
- 2 šálky vody
- 1 lžíci mleté kurkumy
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce kokosového oleje (volitelné - viz poznámka níže)
- 4 lžíce želatina v prášku (neochucené)
Postup:
- V hrnci smíchejte vodu, kurkumu, med a kokosový olej. Zahřívejte na středně vysoké teplotě po dobu 5 minut za stálého míchání.
- Ochutnejte roztok a případně doslaďte medem podle chuti.
- Odstraňte z tepla a postupně vmíchejte želatinový prášek.
- Míchejte metličkou, dokud se želatina nerozpustí.
- Nalijte do mělké mističky nebo na mělký plech vyložený pečicím papírem a nechce zcela ztuhnout.
- Ztuhlé želé nakrájejte na malé kostky. Skladujte v uzavřené nádobě v lednici, trvanlivost je přibližně 7 dní.
Poznámka: Kokosový olej je v tomto receptu volitelný. Používá se pro zvýšení absorpce kurkumy, ale může vytvořit tenkou bílou vrstvu na povrchu želé. Pokud by vám vzhled vadil, stačí olej vynechat.