Prostreno.cz

Jak vyzrát na pálení žáhy? Vyzkoušejte osvědčené tipy

Někdo pálení žáhy vůbec nezná, někteří lidé se s tímto problémem potýkají velmi často. Ať patříte do jakékoli skupiny, máme pro vás pár triků, jak onomu nepříjemnému pálení předcházet.

Co se děje v našem těle, když nás pálí žáha?

Tento stav je velmi prostý. Když nás pálí žáha, znamená to, že se dostatečně neuzavřel dolní jícnový svěrač, který odděluje trávicí trubici od žaludku. A právě těmito otevřenými dveřmi proudí zpět směrem k ústům obsah žaludku s trávicími kyselinami, které jsou velmi dráždivé na citlivý jícen. Za tohoto stavu dochází k pálení žáhy, může vyvolávat i kašlání, pocit kyselosti v ústech či zápach z úst.

Jak tomu předcházet?

O pálení žáhy koluje mýtus, že je to způsobené převážně pálivými pokrmy, což je velký omyl. Hlavním problémem jsou tučná jídla, ta tyto stavy vyvolávají. Pokud trpíte chronickým pálením žáhy, rozhodně vyhledejte odborníka, není to žádná sranda - z neléčeného stavu se také může vyklubat rakovina jícnu. Jestliže jím trpíte zřídka, máme pro vás několik typů, jak pálení žáhy předejít.

Co vyřadit z jídelníčku?

Objemné chody

Tento problém je častou příčinou pálení žáhy, při přejedení se dostatečně neuzavře jícnový svěrač a brána je otevřená, jak jsme již popsali výše. Přestaňte se přejídat, dávejte si menší porce během dne a důkladně stravu kousejte - čím lépe je potrava rozmělněná, tím rychleji se tráví a žaludek nemá tolik práce. Večer si dávejte opravdu lehčí jídla, nejste tolik aktivní, například už jen odpočíváte, a vaše tělo tráví pomaleji.

Tučné pokrmy

Po konzumaci steaku nebo jen sáčku s arašídy se ve vašem těle začne uvolňovat hormon cholecystokinin, který ochabuje spodní svěrač jícnu a opět dochází k průniku kyselin do jícnu. Zaměňte tučné maso za libové a zařaďte na svůj jídelníček ryby. Ani nadváha nepřispívá k boji proti pálení žáhy.

Pozor na plnotučné mléčné výrobky, které jsou jedním ze spouštěčů pálení žáhy a také tento stav vesele podporují. Spíše vyhledávejte nízkotučné mléčné výrobky, vhodné jsou i kozí sýry nebo sýr feta, obojí totiž obsahuje méně tuku než klasické výrobky z kravského mléka.

Alkohol, kofein a čokoláda

Na tohle trio na několik týdnu zapomeňte, poté se můžete vrátit ke střídmé konzumaci (podle toho, jak často trpíte pálením žáhy). Alkohol uvolňuje nejen nás, ale i jícnový svěrač, proto ho na nějakou dobu omezte. Kofein zas podle vědecké studie nejčastěji trápí pacienty, kteří kávu vypili rychle a nalačno. Pokud se nedokážete kávy vzdát, dopřejte si ji po jídle. Čokoláda obsahuje tuk i kofein, a tak tohle sladké pokušení dovede také pěkně potrápit. Dopřejte si ho, až se váš stav zlepší.

Slaná jídla

Tady pozor hlavně na nadměrné solení - pokud si na obědě v práci každé jídlo přisolujete, zbystřete a slánku příště odložte. Nadměrná konzumace soli jen přispívá k pálení žáhy.

Máta peprná

Tato bylinka sice zklidňuje žaludek, ale také uvolňuje jícnový svěrač. Proto se vyhněte i mentolové žvýkačce po jídle. Po pikantním obědě vyzkoušejte na zlepšení dechu salát nebo snězte alespoň petrželku z přílohy.

Co zařadit na jídelníček?

Vláknina

Začněte si hlídat příjem vlákniny, napomáhá totiž rychlejšímu pocitu nasycenosti a nesníte tolik jídla. Také na sebe váže některé dusitany, které se vytvářejí při konzumaci tučných jídel. Vlákninu přidávejte pozvolna a také dodržujte pitný režim, při radikálnější změně byste mohli mít potíže s nadýmáním.

Zázvor, kurkuma, chilli a skořice

Tyto druhy koření si zapamatujte a zařaďte je na jídelníček. Potlačují totiž záněty a zabíjí bakterie. Přidávejte je hned při začátku vaření, aby se stihla rozvinou nejen chuť, ale i jejich léčivé účinky.

Čaj z jilmu plavého

Tato bylinka se doporučuje také při bolestech v krku, pokrývá sliznici v krku i v trávicím traktu slizovou hmotou. Doporučuje se pít jeden šálek při akutních stavech.

Čaj z hořcového kořene

K přípravě čaje se používá sušený kořen, který se po staletí doporučuje na podporu trávení. V bylinné lékárně ho zakoupíte i v čajových sáčcích.

Voda

Pitím obyčejné čisté vody jednoduše pomůžete spláchnout kyseliny z hrdla a jícnu do žaludku, kam patří, a zároveň kyseliny trochu naředíte. Dbejte na pitný režim a vyhledávejte spíše neslazené a nesycené nápoje.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat