Prostreno.cz

Po cvičení byste neměli zapomínat na převlečení a vhodné jídlo

Jdete do sebe a už hezkých pár dní plníte svoje jarní předsevzetí do léta zhubnout, cvičíte a jíte zdravě? Pak musíte vědět, jestli po fyzické aktivitě neděláte nějakou z těchto chyb. Kvůli nim by vaše snaha mohla přijít vniveč!

Sportem ku zdraví. Nebo snad k trvalé invaliditě, jak říkají někteří škarohlídi? Možné je všechno. Zvlášť když si nedáte pozor na tyhle věci.

Myslete na protažení svalů

Úplně první a nejdůležitější věcí, kterou byste měli udělat po tréninku, je protažení svalů, dokud jsou ještě zahřáté, což je zhruba 30 až 40 minut. Když sval vychladne, zkrátí se, a pokud se ho poté budete snažit uvolnit, způsobíte si zranění. Proto odborníci doporučují věnovat aspoň pět minut důkladnému protažení.

Ihned se převlékejte

Nezbyl čas na sprchu? Stát se to může, ale pokud na sobě máte mokrou sportovní podprsenku a kalhotky, riskujete. Ve vlhkém prostředí se množí bakterie, plísně a kvasinky, které mohou způsobit kožní infekci, akné nebo gynekologické záněty.

Jestli tedy v batohu nenosíte oblečení na převlečení, zkuste tenhle škodlivý zlozvyk odbourat. Odborníci zároveň doporučují pro chvíle krajní nouze namočit ručník a pořádně jím celé tělo „poplácat“ a pak vysušit suchým ručníkem. Vlhkost se eliminuje a s ním i výskyt bakterií. No, ale není lepší ta sprcha? Rozhodně je.

Odličujte se

Velmi důležité je i očistění obličeje před i po cvičení. Dobře uděláte, pokud se ještě před tréninkem odlíčíte a make-up si nanesete až po něm. Proč? Během cvičení se roztahují póry pokožky a místo toho, aby se od nečistot čistily, make-up je znovu ucpává a dává tak prostor pro vznik pupínků a zánětlivých vřídků. Navíc, pokud vám líčení stéká po obličeji, může se stát, že budete připomínat zmalovaného klauna. Takže co?

Po cvičení si obličej opláchněte a ideálně i očistěte odličovacími ubrousky. Ty očistí pleť od nečistot vyplavených z pórů. Pak postupujte tak, jak jste zvyklá. Naneste krém a naličte se.

Zvolte správné občerstvení

30 až 60 minut po tréninku. To je hranice, kdy si svaly žádají obnovu a doplnění živin. Pokud jim dáte to, co potřebují, budete následující den podávat lepší výkony. V případě, že se snažíte zhubnout, zvolte poměr sacharidů k proteinu jedna ku jedné. Vybrat si můžete z mléčného koktejlu nebo například zeleninového salátu s kuřecím masem. Jestli bude po cvičení akorát čas na hlavní jídlo, snažte se dodržet tento poměr: 1/2 talíře tvoří zelenina, 1/4 talíře příloha a 1/4 bílkoviny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat