Prostreno.cz

Jak připravovat zdravá jídla?

Co vám zbude, když přestanete jídlo upravovat smažením a opékáním na velkém množství tuku? Další, a mnohem zdravější, tepelné úpravy pokrmů! Tak duste nebo pečte. Budete krásnější a zdravější!

Hubnutí nemusí být vaším primárním zájmem. Možná se jen letos chcete cítit lépe a zdravěji. Ať už je váš zájem jakýkoli, vařit zdravě znamená vařit krátce. Jedině tak si potraviny uchovají své výživné látky.

Mezi další změny, které mají velmi prospěšný vliv na vaši pohodu, linii i psychiku, je omezení nezdravých tuků, to znamená másla, sádla a rafinovaných olejů. Jak tedy vařit? Možností tepelných úprav potravin je několik.

Vaření v páře. To nej?

Vaření v páře patří k velmi zdravým způsobům, při kterém se používá pouze velmi malé množství tuku. Potraviny si zachovávají většinu svých prospěšných látek, které by se ve vodě vyplavily. Láká vás zkusit to, ale po finančně náročných svátcích si nemůžete dovolit koupit speciální parní hrnec? Nevadí. Je možné použít klasický pařáček na knedlíky. Zkuste tuhle variantu a teprve pak se rozhodněte, jestli je pořízení hrnce nutností.

Dušení nejen ve vlastní šťávě

I dušení je dobrou volbou. Podobně jako v předchozím případě platí, že se využívá co nejmenší množství tuku a celý pokrm se podlévá vodou. Tím, že použijete pokličku, zvýšíte teplotu v hrnci, takže se jídlo připraví rychleji, čímž netratí velké množství vitaminů. Paráda!

Pořád na rožni, ale trochu jinak

Grily, grily a zase jenom grily. Vždyť na ně není vhodné počasí, namítáte? Existují i elektrické stolní, na kterých se dá jídlo připravit možná o mnoho zábavněji než normálně. U stolu může sedět celá rodina – a každý si „na plotýnku“ dá to, na co má chuť.

Samozřejmě, že pokud v letních měsících preferujete grilování na ohni, opatrnosti není nikdy dost. Z jídla je nutné nejprve odstranit veškerý tuk, který se při grilování vyškvařuje a odkapává do ohně (hrozí riziko vzniku rakovinotvorných látek, které se společně s horkým vzduchem dostávají zpět do jídla). Mezi možnosti patří i balení potravin do alobalu. Neláká vás ani jedno? Pak můžete přestat dusit, grilovat i vařit v páře – jako úplně.

Čerstvé i sušené jídlo

Není tajemstvím, že k novodobým trendům patří vitariánství, tedy rostlinná strava, jejíž hlavní filosofií je maximálně tak sušení při teplotě do 42 stupňů Celsia (takzvané raw food). Ale zase si užijete krájení, mixování a odšťavňování. Ve výsledku dosáhnete snížení obsahu tuků, cholesterolu a sodíku, naopak docílíte přísunu kyseliny listové, vlákniny a dalších živin.

Tak čemu dáte přednost?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat