Prostreno.cz

Proč lékaři varují před lednovými detoxy?

Leden. Hurá! Očistné kúry, moderní detoxy, hubnutí, radikální změny jídelníčku. Je to doopravdy nutné? A proč vám to může zničit život?

V lednu lékaři doslova šílí. „Minulý týden ke mně do ordinace přišla osmatřicetiletá paní, které se udělalo nevolno poté, co šest dní vůbec nic nejedla,“ popisuje nejmenovaný obvodní lékař z Prahy. „Na internetu se dočetla, že je dobré hubnutí nastartovat jakousi detoxikační kúrou. Jenže zkolabovala a do čekárny se připlazila doslova po čtyřech,“ krčí rameny doktor. Ojedinělý případ? Rozhodně ne.

Počet kolapsů přibývá!

Umírněnost je na místě, mnozí zdravotníci varují před radikálními a unáhlenými postupy, které mohou znamenat vážná rizika. Například jeden z odborných britských časopisů varuje, že i když to zní lákavě, detoxikační kúry nejsou podporovány lékařskou vědou. A jako výstrahu uveřejňuje případ sedmačtyřicetileté ženy, která se dostala do kritického stavu poté, co vypila nadměrné množství vody a bylinkových čajů.

Nevěřte všemu, co se kde dočtete

Zhroutila se, měla křeče a dokonce i záchvaty paniky. (Ten je obvykle způsobem nízkým obsahem sodíku.) I na tomto případu je jasné, jak drastické snížení potraviny nebo provádění různých očistných kúr může být rizikové. Proto rozum do hrsti.

Bez pohybu a vyvážené stravy to stejně nepůjde

Neexistuje nic, co by při hubnutí udělalo práci za vás. Navíc tělo má řadu orgánů, jako je kůže, střeva, játra a ledviny, které neustále něco odvádějí z těla, a to od hlavy až k patě. Pokud tedy nemáte s očistnými kúrami zkušenosti a neporadíte se se svým lékařem, můžete si ublížit. Pořád platí, že rozumná strava a pravidelná fyzická aktivita patří k dostatečně dobrým způsobům, jak utužovat svoje zdraví a štíhlou linii. Ani tak si nedáte říct?

Kdy se rozhodně nepouštět do větších projektů?

Na očistné kúry rozhodně zapomeňte, pokud vás čeká nějaká komplikovanější záležitost, jako je operace, porod, cestování do zahraničí a podobně. Zbytečně budete zesláblí a vystresovaní. To samé platí i v případě, že se necítíte dobře po psychické stránce. Úzkosti, deprese, smutek. Odvykání a nedostatek jídla může vaše stavy ještě zhoršit.

Novopečené matky by také měly zbystřit. Jestli kojíte, škodliviny se sice začnou vylučovat, ale bohužel do mateřského mléka. A co v případě nemoci? Hádejte… Trápí vás to či ono, ale vy přes vidinu štíhlejšího pasu přes hory nevidíte les? Vždy se o radikální očistě poraďte se svým lékařem.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat