Prostreno.cz

Neznámé vlastnosti bylinek, které běžně používáte. Čeho mít zásobu?

Bylinky se při vaření používají už odpradávna. Vždyť stačí špetka té správné rostliny a pokrm je rázem mnohem lahodnější! Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké zdravotní bonusy se skrývají v nejpoužívanějších kuchyňských ochucovadlech?

Každý kuchař si někdy k perfektnímu výsledku pomůže nějakou tou bylinkou. A proč taky ne, když je to kromě zlepšení chuti i velký krok ke zdraví! Čeho byste měli mít doma pořádnou zásobu?

Bazalka

Mnozí si ji představí v kombinaci s rajčaty a mozzarellou nebo jako základ mexické omáčky. A tím to hasne! Jenže tenhle poklad mimo jiné povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Čaj z bazalky má uklidňující účinky a dokáže léčit sliznici.

Šalvěj

Že se hodí při pečení husy a „ladí“ také ke skopovému masu, to už dávno víme. To ale není všechno. Pokud máte nějaké bolesti, šalvěj je pro vás to pravé. Kromě toho působí antisepticky, mírní pálení v hrdle a ještě vás povzbudí.

Kopr

Tahle aromatická rostlina uklidňuje nervy a uvolňuje svalstvo. Umí si poradit ale i v případě žaludečních křečí, průjmu či zvracení. Ještěže ho díky zavařování používáte často! No uznejte sami, přírodní „prášky“ na nervy ve voňavém balení? To se přece hodí.

Řeřicha

Na namazaném chlebu chutná výborně. Ale i v pomazánce je to radost pohledět! Řeřicha je vzácným zdrojem vitaminu C. Pokud ho chcete čerpat, neupravujte ji tepelně. Tím se ztrácí nejen vitamin, ale i typická chuť.

Oregano (dobromysl)

Měli jste tušení, že jeho éterické oleje a hořké látky uvolňují křeče a hlavně výrazně urychlují trávení? Čaj z oregana tlumí také kašel. Rovněž onemocnění horních i dolních cest dýchacích. Zmínit musíme i zlepšení nálady.

Pepř

Univerzální koření snad pro všechny pokrmy světa. A ještě že tak! Hubí totiž všemožné bakterie a stimuluje trávení. Posiluje obranné schopnosti organismu a prospívá krevnímu oběhu.

Tymián

Intenzivně vonící bylinka je nutnost každé hospodyňky. Kromě dochucení masových pokrmů se však dá použít i při kašli a bronchitidě, protože uvolňuje hleny. Jeho složky ničí bakterie a navíc podporují štěpení tuků.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat