Prostreno.cz

10 potravin pro očistu jater.

Pokud se cítíte unavení, trápí vás migréna, zažívací problémy, obezita či snížená imunita, mohou být na vině oslabená játra. Tento orgán není dobré podceňovat, je velmi důležitý pro správný chod našeho organismu. Zapomeňte na drastické očisty těla, máme pro vás hned 10 potravin, které vaše játra přirozeně posílí.

Játra zodpovídají za několik důležitých funkcí, jako je trávení, metabolismus, imunita a také regulují ukládání potřebných živin.

Silná a zdravá játra upravují složení krve, odstraňují z ní škodlivé toxiny, hlídají hadiny vitaminů, železa a jednoduchých cukrů. Zodpovídají také za odbourávání inzulinu, udržují hladiny hemoglobinu. Kromě toho ničí staré červené krvinky a produkují chemické látky potřebné pro správnou krvetvorbu.

Protože játra plní mnoho životně důležitých funkcí, je nutné je udržovat ve formě. Mnohé potraviny mohou je pomoci očistit, omladit a detoxikovat.

Máme pro vás těch 10 nejlepších.

1. Česnek

Česnek je skvělý pro čištění jater. Pomáhá aktivovat enzymy v játrech, které odstraňují toxiny. Obsahuje rovněž dvě důležité látky - allicin a selen, které podporují detoxikační proces v játrech.

Kromě toho česnek snižuje hladiny cholesterolu a triglyceridů, které mohou způsobovat přetížení jater a brzdí jejich funkci.

Stačí, když si každý den dopřejete 2-3 stroužky česneku. Toto množství zajistí zdravou podporu organismu. Pokud je pro vás konzumace syrového česneku nepředstavitelna, pokuste se ho alespoň zařadit do teplých pokrmů.

2. Grapefruity

Citrusy jsou plné vitaminu C, pektinu a antioxidantů. Rovněž obsahují glutathion, silný antioxidant, který neutralizuje volné radikály, detoxikuje játra a odstraňuje z těla těžké kovy. Navíc grapefruity obsahují flavonoidy, jež napomáhají štěpení tuků.

Denně stačí vypít malou skleničku čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy nebo si dát čerstvé ovoce k snídani.

3. Červená řepa

Pomáhá stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater. Řepa obsahuje flavonoidy a beta karoten. Kromě toho je přírodním čističem krve.

Pročišťující salát

  • 1 středně velká řepa
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu

Syrovou řepu oloupejte a nastrouhejte, přidejte olej a citronovou šťávu. Dobře promíchejte a očišťující salát je hotový. Každé 2 hodiny si vezměte 2 lžičky salátu, tuto kúru dodržujte jeden týden.

Řepu můžete také přidávat do ovocných a zeleninových šťáv.

4. Citrony

Citrony obsahují antioxidant limonen, který pomáhá aktivovat enzymy v játrech a podporuje detoxikaci. Kromě toho vysoký obsah vitaminu C pomáhá játrům produkovat více enzymů pro podporu trávení. Citrony také posilují minerální absorpci v játrech.

Na posílení jater si stačí připravit jednoduchou vodu s citronem a popíjet během dne. Případně si do sklenice můžete přidat lžičku medu, ale opatrně, nezapomínejte na jeho vysokou energetickou hodnotu.

5. Zelený čaj

Pití zeleného čaje napomáhá organismu vyplavovat toxiny a usazeniny tuku. Vědecké studie prokázaly, že katechiny obsažené v čaji napomáhají katabolismu tuků v játrech. Tento proces pak znemožňuje jeho hromadění. Zelený rovněž ochraňuje játra před škodlivými účinky toxických látek, jako je například alkohol.

Optimální dávka jsou 2-3 šálky zeleného čaje denně. Rozhodně ji nepřekračujte, vyšší dávka může mít opačné účinky.

6. Avokádo

Vysoké množství nenasycených tuků v avokádu pomáhá snižovat cholesterol. Navíc avokádo obsahuje mnoho minerálů, vitaminů a rostlinných živin, které podporují celkové zdraví jater a pomáhají štěpit tuky.

Na očistu jater je dobré konzumovat 2krát týdně jedno avokádo, za pár měsíců se činnost vašich jater prokazatelně zlepší.

7. Kurkuma

Kurkuma je další oblíbená a účinná pomoc pro očištění jater. Toto koření zvyšuje schopnost trávit našeho organismu tuky. Látka kurkumin indukuje vznik primárního jaterního detoxikačního enzymu a rovněž pomáhá regenerovat poškozené jaterní buňky.

Kurkumu můžete přidávat do pokrmů nebo jednoduše přidejte 1/4 lžičky koření do sklenice teplé vody. Nápoj pijte dvakrát denně po dobu několika týdnů.

8. Jablka

Jablka jsou dobrým zdrojem pektinu, který pomáhá odstranit toxiny z trávicího traktu a cholesterol z krve, takže šetří práci vašim játrům. Navíc obsahují kyselinu jablečnou, která odstraňuje karcinogeny a další toxiny z krve. Všechny druhy jablek jsou pro vaše játra záchranou, jediné, co je důležité, je konzumovat toto ovoce v syrovém stavu.

Denně stačí sníst jedno jablko nebo vypít sklenici čerstvé jablečné šťávy.

9. Vlašské ořechy

Ořechy obsahují vysoké množství aminokyselin, glutathion a omega-3 mastné kyseliny, které podporují přirozenou očistu jater.

Denně stačí hrst oříšků ke svačině nebo si jednoduše posypte oříšky svůj oblíbený salát.

10. Brokolice

Brokolice má vysoký obsah vlákniny, jež zlepšuje proces trávení. Navíc obsahuje vitamin E, který je důležitý pro plnou funkčnost jater. Brokolice podporuje přirozenou očistu a také pomáhá odvádět z těla karcinogeny a další toxické látky.

Pro očistu jater stačí jíst 3krát týdně misku (400 ml) plnou brokolice.

Závěrem

Pokud chcete svá játra očistit, měli byste omezit příjem živočišných potravin, polotovarů, alkoholu, rafinovaného cukru a velkého množství kofeinu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat