Prostreno.cz

Přirozené spalovače tuku. Po čem půjde hubnutí skoro samo?

Hubnutí je dlouhodobý a někdy i poměrně zdlouhavý proces, jehož základem je především změna jídelníčku. Ale proč tomu trochu nepomoci třeba přirozenými „spalovači“ kalorií?

Je samozřejmě jasné, že pokud by existoval zaručený způsob (ať už potravina, nebo třeba extrakt nějaké byliny), jak bez námahy zhubnout, byli bychom nejspíš všichni ukázkově štíhlí. Naštěstí existují alespoň potraviny, které – zařadíme-li je do našeho upraveného, chcete-li dietního, jídelníčku – nám mohou boj s nadbytečnými kilogramy trochu usnadnit. Umějí totiž nastartovat metabolismus a spalování tuků je tak o něco efektivnější. A o které „zázračné“ spalovače se jedná?

Mléčné výrobky

Také jste měli pocit, že když se snažíte zhubnout, je zrovna mléko a spol. to, čemu je třeba se zdaleka vyhýbat? Omyl. Odtučněné mléko a light jogurty (dejte pozor, aby byly skutečně nízkokalorické – že jsou odtučněné nebo bez cukru nemusí ještě nic znamenat!) jsou naopak skvělou volbou. Obsahují totiž spoustu vápníku, který je pro náš metabolismus velmi důležitý. Ostatně to dokázala i studie provedená na univerzitě v Tenessee, která se zaměřila právě na roli vápníku při hubnutí. Účastníky výzkumu rozdělila do dvou skupin – jedna z nich užívala denně 1200 mg vápníku (z odtučněných mléčných výrobků), druhá pak tyto produkty do svého jídelníčku nezařadila. Výsledek? Ti, kteří přijímali dostatek vápníku, zhubli dvakrát více kilogramů než jejich kolegové.

Pokud patříte k lidem, kteří klasické, i když odtučněné, mléko špatně stravují, nebo vám prostě nechutná, sáhněte po kysaných produktech. V light kategorii najdete i nejrůznější kefíry nebo podmáslí. Podobně jako jogurty i ty navíc pozitivně působí na naše zažívání.

Pálivé papriky

O roli pálivých potravin při hubnutí se spekuluje poměrně dlouho. A potvrzuje se, že skutečně působí na úbytek kilogramů pozitivně. Odpovědným je za to rostlinný alkaloid kapsaicin, který pálivé papriky (od jalapeno až po chilli papričky) obsahují a díky němuž jsou tak ostré. Pálivá látka dokáže zrychlit nejen činnost srdce, ale i náš metabolismus. Samozřejmě (a naštěstí) není potřeba zakončit každý pokrm schroupáním několika chilli papriček, jež nám spolehlivě vženou slzy do očí a na několik hodin zaručí peklo pro chuťové buňky. Podle americké organizace AOL Health stačí jedno ostřejší jídlo denně, abychom „nakopli“ metabolismus, který bude spalovat až o 25 % efektivněji, navíc ještě tři hodiny po jídle. Takže pokud jste milovníky ostřejších pokrmů, máte vyhráno. Inspiraci můžete hledat třeba v asijské kuchyni.

Čaj (ledový i horký)

Nedávná švýcarská studie ukázala, že lidé, kteří denně pijí čaj, spalují o 266 kalorií více než ti, kteří si tento nápoj vůbec nedopřávají. Výzkumy naznačují, že nejpřínosnějším v tomto ohledu je čaj zelený – obsahuje totiž látku s názvem EGCG (chcete-li epigalokatechingalát), která je jednak velmi silným antioxidantem chránícím naše buňky před nepříznivými vlivy okolního prostředí (dokonce se o ní spekuluje jako o prostředku prevence proti rakovině), jednak látkou, jež dokáže „popohnat“ náš nervový a systém a mozek, takže pracují rychleji, i když tělo je v klidu, díky čemuž spalujeme více kalorií. Zcela bez účinků však není ani černý nebo bílý čaj. Vyvarujte se však ledovým čajům, které se prodávají v obchodech – obsahují totiž velké množství cukru, takže byste jejich vypitím pravděpodobně přijali více kalorií, než by vám čaj pomohl spálit. Připravujte si nápoj doma – skvělým tipem je přidat do vychladlého zeleného čaje mátu nebo citron, který vstřebávání antioxidantů ještě podpoří.

Káva (s kofeinem)

Také káva, respektive kofein v ní obsažený, pomáhá spalovat kalorie. Dokáže totiž zrychlit srdeční činnost, díky čemuž se spálí více energie. Nejvhodnější je samozřejmě káva černá, bez dalších přísad. Pokud ale máte pocit, že byste takto (ne)upravený nápoj nepozřeli, můžete jej dochutit odtučněným mlékem. S cukrem, popřípadě sladidly, opatrně. Opatrní byste měli být i se samotným kofeinem – rozhodně pozor na předávkování! Kávu byste si měli ideálně dopřát těsně předtím, než jdete cvičit. Podle výsledků nejrůznějších studií totiž kofein pomáhá spalovat kalorie především během pohybu. Zvyšuje totiž spotřebu kyslíku v organismu, při čemž platí (zjednodušeně řečeno), že čím více kyslíku spotřebujete, tím více kalorií spálíte.

Grapefruit

O tohle ovoce se odborníci přou již léta. Podle některých mezi přirozené spalovače kalorií patří, podle jiných je to pouze pověra založená na skutečnosti, že tzv. grapefruitová dieta založená na konzumaci poloviny ovoce před každým jídlem působí spíše proto, že po snědení celé půlky grepu už nemá člověk příliš sil spořádat ještě něco jiného. Nicméně se ukazuje, že pektin, jenž je v grapefruitech obsažený, skutečně nějaký účinek na efektivnější spalování tuku má.

Mimochodem, grapefruity mohou ovlivňovat účinek některých léčiv, například na vysoký tlak, takže pokud se s něčím léčíte a nejste si jistí, zda vám jeho pravidelná konzumace nemůže spíše ublížit, poraďte se raději s lékařem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat