Prostreno.cz

Strašák jménem obezita. Jak vás pomalu zabíjí?

Každý ví, že obezita zvyšuje riziko srdečních chorob nebo diabetu. Ovšem je toho mnohem více, proč bychom se měli nad přebytečnými kilogramy zamyslet a bojovat s nimi…

V dnešní době se zdá, jako by se boj s nadváhou a obezitou redukoval na hon za dokonalou postavou a perfektním vzhledem. Jenže to jsou jen podružné faktory. V boji s obezitou jde především o naše zdraví! Účelem by nemělo být obléknout velikost 38 nebo 40, ale neničit svůj organismus.

Dětí i dospělých, kteří mají problémy s obezitou, neustále přibývá a odborníci bijí na poplach. A nejen tolik citovaní kardiologové a diabetologové. Co všechno (mimo jiné) obezita rovněž negativně ovlivňuje?

Zvýšené riziko rakoviny

Obezita je jednou z příčin rakoviny, které lze úspěšně a účinně předcházet. Jenže o spojitosti mezi přebytečnými kilogramy a rakovinou řada lidí vůbec netuší. Přitom například spojitost obezity a rakoviny prsu u žen prokázaly studie již před nějakým časem. Ukazuje se, že obezita ovlivňuje i riziko onemocnění rakovinou dělohy. Vědci se domnívají, že jeden z důvodů je zvýšená produkce hormonu estrogenu, kterou tuk ovlivňuje a jež se podílí na vzniku těchto dvou typů rakovin. Obézní lidé jsou pak náchylnější i ke vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Pokud člověk trpí metabolickým syndromem (kombinace vysokého tlaku, diabetu, vysoké hladiny cholesterolu a dalších závažných nemocí, která je typická pro lidi s nadváhou a obezitou), mají až o 67 % vyšší riziko, že rakovinou tlustého střeva a konečníku onemocní.

Znesnadnění léčby rakoviny a rekonvalescence

Nejen že jsou obézní lidé k rakovině náchylnější, ve srovnání s pacienty s normální hmotností mají rovněž ztíženou léčbu a proces uzdravování. Zjednodušeně řečeno se totiž může stát, že u některých z nich stejné léky nezaberou tak jako u ostatních nemocných. Smutnou pravdou je, že riziko úmrtí na rakovinu je u obézních lidí vyšší.

Velká zátěž pro srdce

Čím obéznější člověk je, tím je u něho vyšší pravděpodobnost, že jej postihne srdeční infarkt. Podle Časopisu Americké kardiologické společnosti dostanou silně obézní lidé infarkt až o 12 let dříve než jejich vrstevníci s normální hmotností. Jedním z důvodů je skutečnost, že se u obézních pacientů kombinuje řada rizikových faktorů, jež infarkt ovlivňují – vysoký krevní tlak, diabetes, vysoká hladina cholesterolu v krvi a další. Nicméně i když se díky lékům obézní lidé vypořádají s výše jmenovanými rizikovými faktory, sama obezita dokáže pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění zvýšit.

Špatná zpráva pro mozek

Aby orgánů, jež obezita ohrožuje, nebylo málo, můžeme na seznam podle odborníků přidat i mozek. V rozsáhlé studii amerických vědců bylo zjištěno, že lidé ve věku 40 až 45 let trpící obezitou jsou téměř o 60 % náchylnější k rozvinutí demence ve stáří než jejich vrstevníci s normální váhou. Jiná, rovněž americká, studie pak prokázala, že u obézních lidí, jimž se tuk hromadí především v oblasti břicha, je riziko vzniku demence v pozdním věku vyšší až o 260 %. Viscerální tuk (tedy tuk hromadící se v oblasti břicha a obalující orgány) je tedy z hlediska demence velmi nebezpečný. Po přesném důvodu se sice stále pátrá, ukazuje se však, že na vině mohu být opět hormony, jejichž produkci tuk ovlivňuje.

Deprese z obezity

Obezita se zdá být rizikovým faktorem pro deprese a úzkosti. Dokládá to mimo jiné i americký výzkum, jehož se zúčastnilo 4641 žen mezi 40 a 65 lety. Zatímco mezi ženami s normální hodnotou body mass indexu (BMI) byla deprese zjištěna jen u 6,5 %, mezi účastnicemi s BMI vyšším než 35 se deprese vyskytovala u 25,9 %. O něco dříve provedli američtí vědci studii zahrnující více než 9 tisíc lidí. Z jejích výsledků vyplynulo, že mezi obézními je pravděpodobnost onemocnění depresí, úzkostí a dalšími psychickými poruchami vyšší až o 25 %. Příčiny jsou rovněž předmětem zkoumání, ale zdá se, že pro ně není třeba chodit daleko – patří k nim mimo jiné totiž nízká fyzická aktivita a hlavně stigma, které s sebou obézní člověk ve společnosti nese.

Zátěž pro klouby

Díky vzrůstajícímu počtu obézních lidí v populaci se mezi lety 1971 a 2002 zvýšil i výskyt artritidy, a to ze 3 na 18 %. Každý nadbytečný kilogram představuje pro klouby nezdravou zátěž, navíc tuk přispívá k zánětům v kloubech. Ke zlepšení příznaků artritidy přitom stačí úbytek váhy kombinovaný s lehkým, pravidelným cvičením – vhodná je lehká, pomalá chůze alespoň 5krát týdně.

Odpor ke cvičení

A na závěr jedna zajímavost – obézní lidé cvičí a sportují mnohem méně než lidé s normální váhou. A není to jen příčina jejich obezity, ale i důsledek. Důvody jsou prozaické – lidé s nadváhou se zkrátka necítí při pohybu dobře. Jednak tomu nepomáhá současná módní představa cvičebního úboru v podobě přiléhavých legín a upnutého trička či tílka, do nichž mají občas zábrany obléknout se i jedinci s velikostí 38/40, jednak obézním lidem činí pohyb mnohem více potíží než ostatním. Bolí je svaly, klouby, páteř, obávají se možného zranění. Ocitají se tak v začarovaném kruhu, kdy vědí, že by pro zhubnutí, jež je pro ně a jejich zdraví životně důležité, ale nejsou schopni v sobě najít sílu a odvahu se do sportu pustit. Pokud je to i váš případ, nevzdávejte se. Kupte si třeba DVD s vhodným cvičením a cvičte doma, nebo zkuste najít sportovní kurzy zaměřené na boj s kilogramy. Rozhodně ale neházejte flintu do žita. Vaše zdraví je to nejcennější, co máte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat