Prostreno.cz

Cibule prý nemoci neléčí. Věřili jsme doteď pouhému mýtu

Cibule přikládaná na chodidla, cibule s cukrem coby zázračná medicína, cibule vedle postele… Také už jste viděli pár zázračných videí, která tuhle cibulovitou zeleninu vychvalují do nebes? Nepodlehněte iluzím, cibule prý není takový zázrak, jak se říká!

Cibule obsahuje látku alicin účinkující výrazně dezinfekčně. Dále se může pochlubit fosforem, vápníkem, fluorem či vitaminy C, B, E, A. Traduje se o ní, že patří k výrazným bojovníkům proti chřipce a prý černá, když do sebe natáhne všechny bakterie ze vzduchu nebo z vašeho těla. Je možné, že doopravdy má tak silné antibakteriální a antiseptické vlastnosti? Možná teď budete zklamaní.

Ruth MacDonald, předsedkyně a profesorka katedry potravinové vědy a výživy člověka na Iowské státní univerzitě tvrdí, že je cibule v tomto směru dost přeceňovaná.

Ona zčerná, vy se uzdravíte?

„Ne, cibule doopravdy neabsorbují bakterie. Myšlenka, že by zelenina přitahovala a nasávala bakterie ze vzduchu nebo z těla, ani není logická,“ vysvětluje s tím, že cibule sice může zčernat, ale rozhodně ne proto, že by z vás vytáhla nemoc. Tato odbornice se zároveň přiklání k tomu, že ke změně barvy dochází vinou bakteriální kontaminace, která přichází v momentě, když cibuli necháte na vzduchu.

Něco jako doplněk léčby

„Cibule je mírně kyselá, takže může mít nějaké ty antibakteriální účinky, nicméně určitě se nejedná o nic, co by bylo účinnější víc než chemická antibiotika. Díky konzumaci této zeleniny se obohatíte o antioxidanty, které bezesporu na organismus působí pozitivně, ale je nepravděpodobné, že by zabránily nebo vyléčily nějaké onemocnění,“ uvádí Ruth MacDonald. Jste v šoku? Možná má paní profesorka pravdu, ale možná taky ne. Mnozí na cibuli naopak nedají dopustit.

Například studie amerického Národního institutu pro léčbu rakoviny potvrdila, že konzumace 10 gramů cibule denně (přibližně dvě čajové lžičky) je spojena se statisticky významně nižším rizikem rakoviny prostaty. Účinné antibiotické působení cibule je taktéž využíváno při onemocněních horních cest dýchacích. Pomáhá při kašli a rýmě, dobrý vliv má podle všeho i na činnost žaludku a střev. Zároveň se udává, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi a také krev čistí. Proto je v lidovém léčitelství tak moc oblíbená. Lidé jí zkrátka věří. A co vy?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat