Prostreno.cz

Červené zelí zpomaluje stárnutí a zeštíhlí pas

Červené zelí je výživnou a chutnou zeleninou, která se z mnoha důvodů stala velmi populární po celém světě. Nejenže je pro tělo velmi dobré, ale také neodmyslitelně patří do různých pokrmů a je oblíbenou přílohou. Červené zelí se nachází v celé severní Evropě, Americe a částech Číny. Není jasný jeho přesný původ, ale na oblíbenosti mu to nijak neubírá. Patří i na váš stůl?

Jednou ze zajímavostí je, že červené zelí vydrží déle čerstvé než tradiční zelí, což znamená, že není nutné ho rychle konzumovat ani nakládat, aby vydrželo na zimu. Dobře uskladněné vydrží opravdu i několik měsíců. Dejte červenému zelí více příležitostí ukázat, co všechno se v něm skrývá.

Co obsahuje?

Jedním z hlavních důvodů, proč je červené zelí tak populární, je bohatství fotochemikálií, antioxidantů, živin, vitaminů a minerálů. Některé z těchto základních složek zahrnují thiamin, riboflavin, foláty, vápník, mangan, hořčík, železo a draslík, stejně jako vitamion A, C, E, K a vitaminy skupiny B a vlákninu. Dále obsahuje několik organických sloučenin jako například antokyany a indoly, které jsou mimořádně cenné pro lidské zdraví.

Poznejte všechny přínosy červeného zelí a neváhejte ho zařadit na váš jídelníček.

Kila půjdou dolů

Zelí je všeobecně vhodnou potravinou při redukčních dietách má velmi málo kalorií a vysoký obsah vlákniny, zároveň dodá tělu potřebné minerály a vitaminy. Nejlepší je samozřejmě v syrovém stavu, ale může být součástí i polévek a salátů, více než vhodné je také na přípravu kvašené zeleniny neboli pickles. Pozor na zelí jako na přílohu bývá zaprášeno moukou a nemluvě o obsahu cibulky zpěněné na tuku, v tomto případě je kalorická hodnota úplně jinde.

Podporuje imunitní systém

Červené zelí je bohaté hned na několik vitaminů, jedním z nejdůležitějších pro naši imunitu je vitamin C. Kyselina askorbová je důležitým antioxidantem a je základním prvkem našeho imunitního systému. Stimuluje činnost bílých krvinek, které tvoří první obranné linie imunitního systému. Kromě toho je vitamin C důležitý při tvorbě kolagenu, který udržuje naše tělo a buňky v kondici.

Pro pevné a zdravé kosti

Vysoká koncentrace některých základních minerálů činí z červeného zelí jednu z nejlepších zelenin, která podporuje zdravý růst a vývoj kostí. Stejně jako jiná zelenina z čeledi brukvovitých je červené zelí bohaté na vápník, hořčík, mangan a další důležité minerály, které přispívají k růstu kostí a zvyšují minerální hustotu. Díky tomu hrají roli v prevenci proti osteoporóze, artritidě a dalším zánětům.

Pro dobrý zrak

Vysoká hladina vitaminu A je nejen dobrá pro vaši pokožku, ale i pro vaše oči. Vitamin A pomáhá udržovat zrak v dobré kondici a zabraňuje vzniku makulární degenerace a šedého zákalu.

Zpomaluje stárnutí

Existuje mnoho aspektů v červeném zelí, které jsou důležité pro udržení dobré kondice a mladistvého vzhledu. Přítomné antioxidanty vás ochrání nejen před vlivem volných radikálů z hlediska kritických onemocnění, jako je například rakovina, ale také pomáhají snížit příznaky stárnutí. Antioxidanty udržují pokožku svěží, pevnou a pružnou, což zmírňuje vrásky a pigmentové skvrny. Navíc vysoká hladina vitaminu A v červeném zelí je velmi přínosná pro zdraví kůže, růst kožních buněk, ochranu před poškozením slunečního záření a elasticitu pokožky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat