Prostreno.cz

Fialová mrkev je prevencí rakoviny prsu

Chcete mít zrak jako ostříž a téměř neprůstřelnou imunitu, co odolá všem bacilům? Vyzkoušejte fialovou mrkev, která vám k tomu pomůže. Dokáže zatnout tipec i nepříjemné zácpě, a navíc předchází rakovině prsu!

Mrkev má oranžovou barvu – to ví přece každý, na koho byste se s otázkou vzhledu této zeleniny obrátili. Málokdo však tuší, že vždycky to tak nebylo. Fialová karotka se pěstovala až do 17. století – tedy přesně do té doby, než zemědělci z jižní Asie po mnoha marných pokusech vypěstovali mrkev v oranžové verzi. Ta se tehdy těšila velké oblíbenosti, což je možná důvod, proč ji na talíři máme dodnes. Ovšem pozor, purpurová příbuzná se zase vrací na scénu. A odborníci si nemohou vynachválit její výživový profil i blahodárné účinky na lidské zdraví. Proč se vyplatí fialovou mrkev ochutnat?

Ostrý zrak, kterému nic neunikne

Stejně jako její nám známější kolegyně, je i fialová mrkev očím hodně prospěšná. Za toto nesporné pozitivum lze poděkovat působivému množství antioxidantů, které se v ní nacházejí. Zmíněné živiny mají v popisu práce ochranu před škodlivými volnými radikály. Značně snižují také riziko vzniku katarakty, makulární degenerace a dalších chorob souvisejících se zrakem.

Prevence rakoviny prsu. K nakousnutí

Závěry četných vědeckých studií naznačují, že jisté antioxidanty typické pro fialovou mrkev přispívají k prevenci rakoviny prsu. Uvedení ochránci totiž tlumí jev známý pod pojmem oxidační stres, který je častou příčinou mnoha akutních i chronických onemocnění, včetně rakoviny.

Posílení obranyschopnosti, co přijde vhod

Že vitamin C je pro obranyschopnost klíčový, o tom jste ve svém životě jistě slyšeli nejméně stokrát. Běžně ho čerpáte třeba z citronu či pomeranče? Nic proti tomu, ale existují i jiné a daleko bohatší zdroje – například fialová mrkev. Co říkáte na takové „zdravotní občerstvení“?

Konec problémů s otravnou zácpou

Porouchanému zažívání svědčí vláknina – jak praví lékaři se souhlasem výživových poradců. I vám se občas vylučování prostě „zasekne“? K vyřešení potíží přispěje mrkev v purpurovém kabátku, která je vlákninou doslova napěchována. Nelze jí odepřít ani nízký obsah kalorií, to jen pro případ, že byste se obávali o své štíhlé křivky. Teď se asi ptáte, kde tento zázrak vlastně seženete. Doporučujeme poohlédnout se na rodinných farmách, ale objednat se dá i na internetu - a to jak ve fyzické formě, tak v podobě lisované šťávy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat