Prostreno.cz

Hladovění může zvýšit riziko vzniku cukrovky

Nová studie naznačuje, že zatímco hladovění může pomoci při úbytku hmotnosti, zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu! Jste ochotni obětovat „něco za něco“?

Rychlý úbytek na váze? To první, co většinu lidí napadne, je hladovka. A to buď úplná, nebo částečná (ve stylu „zobnu si sem tam něco, ale nebudu to přehánět“). Půsty podobného typu se přitom v posledních letech rychle rozrostly. Výsledky nejnovější studie z univerzity v Sao Paulu v Brazílii, navzdory tomu, co se o půstech povídá, však příliš optimistické nejsou.

Krásné tělo výměnou za zdravotní problémy?

Pokusy na potkanech naznačují, že hladovka je skutečně účinná při snižování úbytku hmotnosti, může však také poškodit pankreas a ovlivnit funkci inzulinu, což by mohlo vést k diabetu 2. typu. Tyto závěry přitom byly představeny na výročním zasedání Evropské společnosti pro endokrinologii v Barceloně ve Španělsku s tím, že sice je zapotřebí testů u lidských jedinců, nicméně dá se předpokládat to samé – hladovějící lidé si zadělávají na pěkné problémy.

Věda versus reálné zkušenosti

Jedná se o první studii, která dokládá, že navzdory ztrátě hmotnosti může strava s přerušovaným podáváním skutečně poškodit pankreas a ovlivnit funkci inzulínu u normálních zdravých jedinců, což by mohlo vést k cukrovce a závažným zdravotním problémům,“ uvedla Ana Bonassa, vedoucí autorka studie s poukázáním na populární „diety“ s názvem dieta 5:2 nebo plán 16:8. Právě o těchto stravovacích režimech jejich příznivci říkají, že jsou skvělé. Prý díky nim dotyční jedí méně, ztrácejí na váze a mají více energie než kdykoli předtím. Snad i proto vědci plánují věnovat se studiím tohoto typu častěji.

Měli bychom brát v potaz, že lidé s nadváhou nebo obezitou, kteří se rozhodnou pro diety s nízkým příjmem potravin, mohou mít již rezistenci na inzulin, takže i když nějaká podobná dieta může vést k brzkému, rychlému úbytku hmotnosti, z dlouhodobého hlediska může dojít k vážným škodlivým účinkům na zdraví, jako je vývoj diabetu 2. typu. Na druhou stranu však existují výzkumy, podle kterých hladovění může diabetes nebo riziko jeho vývoje naopak zvrátit. Z tohoto důvodu je zapotřebí získat mnohem více poznatků,“ přiznává Ana Bonassa.

Nutno taky dodat, že v rámci studie potkani absolvovali „absolutní půst“, což znamená, že během tříměsíčního období nic nekonzumovali každý druhý den. Naproti tomu podle zmíněného dietního plánu 5:2 lidé jedí 500 až 600 kalorií denně dva dny v týdnu. Prý pak dochází k rychlejšímu dosažení cílové váhy a zlepšení krevního tlaku a krevních tuků.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat