Prostreno.cz

Kravské mléko na pranýři. Jak je to s antibiotiky a hormony, které obsahuje?

Život bez mléka? Záleží, jaký druh upřednostňujete! Co se týče toho kravského, výživoví poradci varují. Není všechno zlato, co se třpytí! Jak je to s antibiotiky a hormony, které obsahuje?

Kravské mléko bylo v několika posledních letech upřednostňováno jako základ zdravé výživy, ale současně se o něm negativně hovořilo v několika směrech. Je to potravinový alergen, hlásali jedni, obsahuje nadbytečný cholesterol a nasycené tuky, přitakávali druzí, třetí zase poukazovali na zvyšující se riziko vzniku diabetu prvního typu.

Výživový poradci a lidé z laboratoří se pochopitelně o kravské mléko začali zajímat mnohem víc, takže není s podivem, že podle některých je právě tahle oblíbená součást jídelníčků pravděpodobně injektována antibiotickou medicínou.

Vzhledem k extrémním procesům, kterými mléko prochází, a vysokým množstvím antibiotik, hormonů a geneticky modifikovaných látek, jimž jsou krávy neustále vystavovány, existují skutečné a významné obavy spojené s konzumací kravského mléka. V podstatě platí, že všechny krávy uvolňují toxiny mlékem, protože mléko je přirozený výstupní portál pro látky, které tělo nemůže používat. Chcete znát skutečné hodnoty?

„Přísady“ přidané do kravského mléka

Koktejl látek a hormonů, který kravské mléko obsahuje, je poměrně pestrý. Steroidy, gastrointestinální peptidy: nervové a epidermální růstové faktory a inhibitory růstu MDGI a MAF, rekombinantní bovinní růstový hormon – geneticky modifikovaný hormon přímo spojený s rakovinou prsu, tlustého střeva a prostaty, dále již zmíněná antibiotika. Proč zrovna ta?

V současné době se s kravami mnohdy zachází nedůstojně. Neustále jim jsou injekčně podávány antibiotické léky, a to z důvodu, aby se vypořádaly s chronickými infekcemi. Studie ukazují, že mnoho krav je infikováno neuvěřitelně bolestivými infekcemi, jako je například mastitida. Kvůli nadměrnému dojení, umělým hormonům, bakteriím a lékům se mohou kravská vemena zanítit, čímž dochází ke změně barvy a chuti mléka. Mimochodem, vše od parazitních červů po nádory se často přenáší na další generaci krav a obvykle hlavně do mléka, které lidé konzumují – ovšem ne všichni.

Ti, kteří odmítají podstupovat rizika a kravské mléko odmítají, nahrazují jej zdravými přírodními „mléky“. Mezi ty patří rýžové, mandlové či konopné mléko, ale také syrové kozí mléko. Do jaké skupiny patříte právě vy?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat