Prostreno.cz

Co naše babičky kdysi doporučovaly na zácpu

Na zácpu se dnes doporučují švestky, jablka, banány, jablečný ocet, borůvky či aloe vera. Shodují se tato doporučení s těmi, které v dobách minulých razily naše babičky? Tímhle předchozí generace léčily problémy trávicího systému! Na co z toho si troufnete?

Ve starých lékařských knihách se píše, že se zácpa léčí úpravou diety, masáží nebo přiměřeným pohybem, jehož účinky se násobí s pomocí bylin. Prý ale s opatrností, jak nabádá rakouská praktická lékařka Jenny Springer, která vydala knihu Domácí lékařka, jejíž rok vydání není přesně znám. (Odhaduje se však na dobu okolo roku 1923.) Právě ona uvedla, jaké bylinky jsou prý v boji proti zácpě nejúčinnější. A tohle je její popis v původní podobě!

Známé i méně známé bylinky

Je to plavuň (nať) – 2 polévkové lžíce, čistec (nať) – 2 polévkové lžíce, kůra řešetláku 2 a 1/2 polévkové lžíce (v lidovém léčitelství byl řešetlák používán jako silné projímadlo - laxativum, lék pro podporu vylučování žluči a zároveň diuretikum), rebarborový kořen – 2 polévkové lžíce, hořký jetel (nať) – 3 polévkové lžíce a ořechové listí – 3 polévkové lžíce. A jak postupovat?

Polévkovou lžíci této směsi na prostřední koflík vařící vody (míra používaná ve 14. století, jedná se o asi 1,45 litru, pozn. red.), 6–8 minut nechat státi, ráno na lačný žaludek a večer po koflíků s cukrem a citronovou šťávou, pokud možno hořké píti.

Jak začínat den? Po koflíku popíjejte!

Lípové a bezové květy, heřmánek, listí z máty peprné, kozlíkový kořen ve stejných dílech. Příprava: 2 polévkové lžíce směsi spaříme 2 prostředními koflíky horké vody. Pak dobře přikryjeme a necháme ¼ hodiny státi a slijeme. Pijeme koflík ráno na lačný žaludek a druhý za 1/4 hodiny potom. Se snídaní počkáme ještě 1/2 hodiny.

Osvědčují se i arnikové květy, diviznové květy, rozmarina, lopuchový kořen, kořen sladkého dřeva. Vše smísíme ve stejných dílech. Příprava užití jako u předešlého. Poznámka: Čaj působí poněkud silněji!

Projímavě působí také různé druhy cukru, cukrem bohaté kompoty, med, syrup, mléčný cukr. Šrotový chléb, grahamový chléb, zvláště pomazaný medem nebo sirupem, povidla ze švestek, nebo čerstvě vařené a rozmíchané švestky. S pšeničnými nebo žitnými otrubami (1–2 polévkové lžíce) za čerstva požité. Také olej působí projímavě. Tak co, znáte něco z vyjmenovaných bylin?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat