Prostreno.cz

Bílý jazyk může poukazovat na vážné zdravotní potíže

Miliony lidí zažívají pocit pálení a bolestivého bílého pláště na jazyku. Tento na první pohled kosmetický problém může poukazovat na vážnější potíže, zejména pokud se ho nemůžete zbavit do dvou týdnů. Co vám od něj pomůže? Oceníte kurkumu i aloe vera!

Bílý jazyk je poměrně běžný, avšak může poukazovat na jisté problémy, mezi které patří nedostatečná ústní hygiena, dehydratace, poškození povrchu jazyka vinou kouření (konkrétně vysušování sliznice dutiny ústní), kvasinková či streptokoková infekce. Pokud povlak okamžitě začnete odstraňovat, nastartujete čistě přírodní léčbu. Které fígle patří mezi ty účinné?

Kartáčování jazyka

Jednoduchým řešením, které se týká nahromadění nečistot a odumřelých buněk na jazyku, je kartáčování jazyka. Pokaždé, když si vyčistíte zuby, věnujte dalších 30 vteřin drhnutí tohoto orgánu (například s pomocí kartáčku, který má na druhé straně výstupky), následně si ústa důkladně vypláchněte. To by mělo odstranit většinu povlaku i odumřelých buněk.

Proplachování úst

Pravidelné proplachování úst s pomocí některých ústních vod či zubních olejů s bylinkami zbavuje nečistot i plaku, které se na jazyku nahromadily. K tomuto účelu také lze použít čajovníkový olej, který zvyšuje imunitní systém. Kromě jeho protizánětlivých a léčebných schopností eliminuje vzhled bílého jazyka a současně opravuje poškozené tkáně a papily. Pokud jej nemáte, můžete vsadit na další zaručené pomocníky. Které?

Aloe vera

Aloe vera je známá po celém světě, a to pro své antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Gel z tohoto sukulentu je mimořádně účinný při příznacích bílého jazyka. Zároveň neutralizuje mnoho běžných bakteriálních infekcí.

Sůl

Možná to zní trochu absurdně, ale i hrubá povaha soli funguje jako „přírodní stěrka“. V překladu to znamená, že stejně jako její kolegové eliminuje bílý povlak na jazyku, a to již po několika málo aplikacích. Sůl však také pomůže zablokovat vlhkost jazyka a uklidnit zánět, současně neutralizuje infekční patogeny. (Má totiž antiseptickou povahu.)

Prášek do pečiva

Kromě soli si při zahájení domácí léčby vystačíte i s práškem do pečiva. Tato běžná látka má exfoliační účinky, které jazyk zbaví odumřelých buněk. Kromě toho je prášek do pečiva nebo jedlá soda alkalická, což znamená, že pomáhá v ústech zachovávat kyselost. To je dobré pro sliny, které optimalizují antiseptickou aktivitu. A po čem dalším z kuchyně sáhnout?

Kurkuma

Kurkuma je známá jako jedna z nejsilnějších antioxidačních a protizánětlivých sloučenin. V ní obsažená látka kurkumin neutralizuje jakékoli infekce způsobující bílý povlak na jazyku. Zároveň zklidňuje zanícené papily. Nejlepším způsobem, jak tento přípravek použít, je smíchat čajovou lžičku prášku z kurkumy s teplou vodou a tuto směs 30 sekund převalovat v ústech.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat