Prostreno.cz

Stres a podzimní únava? Máme 7 tipů, jak je zkrotit

05.10.2016 | Zdraví a diety

Krátké dny, vstávání za tmy, nedostatek vitaminů a přechody ze zimy do tepla dokážou udělat své. Většinou nás „dostane“ podzimní únava. Pocity stresu a vyčerpání jsou náhle všudypřítomné. I s těmito nezvanými hosty však lze úspěšně bojovat. A není to tak těžké.

1.   Bez sladkostí

Mnoho lidí, když se o ně pokouší stres, sáhne po dortíku, buchtě či bonbonech. Může to být i docela bezmyšlenkovité, organismus však zareaguje po zvýšené hladině jednoduchých cukrů ještě větším snížením krevního cukru. A tehdy se budete cítit opravdu nedobře. Extra kalorie vám navíc přidávají na váze a též si koledujete o zdravotní problémy. Při chuti na sladké sáhněte raději po ovoci.

2.   V pohybu

Při stresu si naordinujte fyzickou aktivitu. Stačí vyběhnout schody nebo se rychlým krokem projít kolem domu. I to málo sníží úroveň stresu a zároveň podpoří psychickou výkonnost. Pohyb je vhodnější než cigarety, káva či sladkosti.

3.   Spánek nade vše

Alespoň jeden večer v týdnu zanechte na stole všechny účty, v počítači maily a neotvírejte Facebook. Místo toho využijte volný čas k minimálně 8hodinovému spánku. Budete se cítit svěží a odpočatí. A pamatujte, před spaním žádný kofein ani namáhavé cvičení!

4.   Místo soli bylinky

Máte potřebu něčeho slaného a první volbou jsou chipsy? Špatně – přemíra soli zadržuje v těle vodu a může se spolupodílet na zvýšení krevního tlaku. Experimentujte raději s bylinkami či kořením, jako jsou například kari, česnek či rozmarýn. Ty můžete použít místo soli, čímž rozšíříte své kuchařské umění a navíc uděláte něco pro zdraví.

5.   Meditace

Zařaďte meditaci do svého denního programu, relaxační půlhodinka nebo i méně postačí k obnově sil. Účinky meditace jsou navíc prokázané a mohou pomoci i vám. Jóga nebo taiči dokážou příjemně protáhnout jednotlivé svaly a získáte tak lepší ohebnost. I bolesti zad mohou být brzy minulostí.

6.   Vybočení z rutiny

Zkuste každý den něco nového. Ať už je to jiná cesta do práce, odlišná snídaně, nový účes či netradiční jídlo v restauraci. Oživí vám stereotyp šedivých, nudných dnů a budete mít pocit, že zažíváte nové věci.

7.   Více vlákniny

Strava je naší pohonnou hmotou a stojí za to soustředit se na její složení. Důležitá je především vláknina, která náš žaludek řádně zasytí a na čas zažene hlad. Při dostatečném příjmu vlákniny lze shodit i přebytečné kilogramy. Obsažena je v ovesných vločkách, celozrnném chlebu, ovoci a zelenině.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat