Prostreno.cz

S vysokým krevním tlakem zatočí banány

Vysoký krevní tlak není radno podceňovat, může způsobit nespočet dalších problémů, jako je například diabetes, mrtvice, srdeční onemocnění a selhání ledvin. Máme pro vás několik tipů, na co byste si měli dát pozor a jaké potraviny zařadit do jídelníčku. Je váš tlak v normě?

Krevní tlak se měří v milimetrech rtuti (mm Hg) a je psán jako dvě samostatná čísla. První číslo neboli systolické číslo měří tlak uvnitř tepen při kontrakci srdečních svalů. Druhé číslo neboli diastolický měří tlak v tepnách, když sval odpočívá mezi tepy srdce.

Jak vysoký by měl být váš krevní tlak?

V medicíně se uvádí, že normální tlak by měl být v rozmezí od 90/60 do 120/80. Pokud jsou hodnoty vašeho tlaku vyšší, můžeme hovořit již o vysokém tlaku. Pokud si nejste jistí svým tlakem, měření pravidelně opakujte a zapisujte, jsou totiž jedinci, kteří mají takzvaný kolísavý tlak. Pokud hodnoty nejsou uspokojivé, měli byste se poradit se svým lékařem a předložte mu vámi zaznamenané hodnoty včetně data a času měření.

Možné příčiny vysokého tlaku

Zatímco přesná příčina hypertenze zůstává neznámá, zdravotní experti identifikovali několik skutečností. Mezi ně patří například: nadměrná konzumace soli, nedostatek pohybu, nezdravá strava a genetická predispozice. Dalšími faktory, které zvyšují šance, jsou kouření cigaret, pití alkoholu, obezita a stres. Nedávná studie poukázala na fakt, že k tomuto nárůstu mohou přispět i zpracované nebo konzervované potraviny a nápoje.

Základní pravidla

Pokud trpíte vysokým tlakem, měli byste omezit příjem soli a také alkoholu. Pozor byste si také měli dávat na kofein, který, jak známo, tlak právě zvyšuje. Snažte se vyhýbat stresovým situacím, které jsou velkou zátěží pro celý organismus. Dodržujte odpočinek, vědecké studie poukazují na to, že čím méně spánku, tím vyšší krevní tlak, měli byste proto spát nejméně 6 hodin. V neposlední řadě nezapomínejte na pravidelný pohyb, který celkově přispívá našemu organismu a pomáhá i s regulací krevního tlaku.

A jaké potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku?

Síla ovoce

Z ovoce vedou jednoznačně banány, mají nízký obsah sodíku a zároveň jsou bohaté na draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak.

Dalším skvělým plodem je avokádo, které obsahuje kyselinu olejovou, foláty a je bohaté na vitaminy A, K, B a E. Díky tomuto složení přispívá ke snižování krevního tlaku a cholesterolu

Do jídelníčku byste měli zapojit také pomeranče, jsou plné vitaminu C a vlákniny to vše přispívá ke snížení krevního tlaku.

Opomíjená zelenina

Špenát: Tato listová zelenina má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a je plný živin, jako je draslík, foláty a hořčík. To vše jsou klíčové složky pro snižování a udržování hladin krevního tlaku.

Řapíkatý celer: Lékaři používají celer pro snížení vysokého krevního tlaku již po staletí. Výzkum poukazuje na to, že konzumace pouhých čtyř stonků celeru denně může snížit vysoký krevní tlak. Díky svému obsahu fytochemikálie známé jako ftalidy, které uvolňují tepny a cévy, což umožňuje zvýšený průtok krve, a naopak snížení krevního tlaku.

Červená řepa: Obsahuje dusičnany o kterých se předpokládá, že uvolňují cévy a zlepšují průtok krve. Bylo potvrzeno, že šťáva z červené řepy snižuje systolický krevní tlak během několika hodin.

Mrkev: Tato kořenová zelenina obsahuje vysoký podíl draslíku a beta-karotenu, u nichž bylo prokázáno, že jsou účinné při snižování vysokého krevního tlaku. Mrkvová šťáva také pomáhá udržovat normální krevní tlak regulací funkce srdce a ledvin.

Meloun: Tato plodová zelenina obsahuje aminokyselinu nazvanou L-citrulin, která prokázala snížení krevního tlaku. Meloun je bohatý na vlákninu, lykopen, vitamín A a draslík. Všechny tyto živiny mají účinky na snížení krevního tlaku.

Ovesné vločky

Obilniny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou právě ovesné vločky, pomáhají tělu regulovat krevní tlak. Vločky pomáhají snižovat jak systolický, tak diastolický tlak.

Semena slunečnice

Slunečnicová semena jsou bohatá na vitamin E, kyselinu listovou, bílkoviny a vlákninu. Již hrstička slunečnicových semen pomáhá snižovat krevní tlak a podpořit zdraví srdce.





Celkem 14 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat