Prostreno.cz

Zažeňte žravost! Máme pro vás první pomoc při vlčím hladu

Jistě není na světě člověk, který by alespoň jednou nezažil pocit, že musí okamžitě sníst celou lednici (obrazně i doslova), jinak nepřežije již ani minutu. Co podniknout, abychom se takovému počínání vyhnuli?

Vlčí hlad může mít mnoho příčin, ale nejčastějším vysvětlením (a také nejlogičtějším) je, že jsme přes den vynechali jedno (nebo více) jídel, případně že jsme si dali potraviny, které naše tělo příliš rychle spálí a po kterých se cítíme snad ještě hladovější než dřív. Dalším vysvětlením vlčího hladu je pak případ, kdy si – například v rámci snahy o zhubnutí – odpíráme oblíbené (a většinou velmi kalorické) potraviny nebo skupinu jídel (např. sladkosti apod.).

Nebezpečí, jež v sobě vlčí hlad skrývá, spočívá v tom, že necháme-li svůj organismus dojít až do tohoto stadia, jen těžko dokážeme dodržet předsevzetí, že se nebudeme přecpávat nebo konzumovat extra kalorická jídla.

Jenže po čem tedy sáhnout, když nás vlčí hlad z ničeho nic přepadne?

Slunečnicová semínka

Jsou skvělým zdrojem všech možných zdraví prospěšných živin (vitaminy, minerály, antioxidanty…) a navíc mají pozitivní vliv i na naše nervy. Dokážou zasytit na poměrně dlouhou dobu, takže jsou pro utišení hladu ideální.
Velikost porce: Přibližně hrstka by měla stačit.

Mražený jogurt s čerstvým ovocem

Mražený jogurt není tak kalorický jako zmrzlina, a navíc je plný kvalitních proteinů. Když jej doplníte ovocem, získáte navíc i potřebnou energii ze sacharidů a zasytíte se vlákninou. Tohle jídlo navíc není ani náročné na přípravu – prostě „hodíte“ pár kelímků jogurtu na mrazák a v lednici budete mít vždycky nějaký ten kousek ovoce.
Velikost porce: Stačí jeden klasický kelímek jogurtu a hrst ovoce (měřeno při ovoci nakrájeném na kousky).

Pistáciové oříšky

Pistácie jsou skvělou alternativou, pokud vám v jídelníčku chybějí například chipsy nebo podobné slané pochutiny. Uspokojí totiž chuť na slané. Navíc jsou – na rozdíl od chipsů a spol. plné antioxidantů, podobně jako ostatní ořechy. A ještě jednu výhodu pistácie mají – když si je koupíte neloupané, dolování oříšků vás zpomalí, takže nebudete hltat.
Velikost porce: Dopřejte si klidně 30 oříšků.

Hořká čokoláda

A konečně jsme u uspokojování chuti na sladké. Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa (nejméně 65 %) je skvělým prostředkem jak zahnat vlčí hlad. A navíc je zdrojem mnoha antioxidantů a dalších prospěšných látek (a ještě se po ní cítíme dobře, zkrátka důvodů pro její konzumaci je víc než dost… tedy dokud si neuvědomíme její kalorickou hodnotu). Hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa má tu výhodu, že i kdybychom chtěli, obvykle jí najednou nesníme takové množství jako třeba čokolády mléčné (může za to specifická chuť).
Velikost porce: Neměli byste přesáhnout množství odpovídající asi 30 gramům (standardní 100gramové balení čokolády by vám tak mělo vydržet minimálně na třikrát).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat