Prostreno.cz

10 tichých zabijáků z lednice: A tohle jíte?!

07.07.2016 | Zdraví a diety

Myslíte si, že na způsobu přípravy jídla z hlediska zdraví příliš nezáleží? Omyl. Právě v něm lze spatřovat tichého zabijáka zdraví našeho srdce. Když jde takové smažení ruku v ruce s polotovary, které dávno neplní mrazáky jen Američanům, ohroženo není jen srdce, ale i hmotnost a chuťové pohárky.

Nemoci srdce sice závisejí především na genetických vlivech, které nemůžeme nijak ovlivnit, ale také na životosprávě – a tu máme zcela ve svých rukou.

Dr. Dolan sestavil deset rad pro jídelníček, který našemu srdce zaručeně prospěje:

1.   Nakupujte suroviny v potravinách ve svém okolí, kde je bohatá nabídka čerstvých produktů, mořských plodů a masa.

2.   Zcela vyřaďte zmrazená a konzervovaná jídla. Ta často obsahují velké množství sodíku a jednoduché sacharidy, které nejsou zdravé.

3.   Užívejte k ochucení a k obarvení pokrmů čerstvé bylinky místo soli a sáčkových koření. Čerstvá bazalka, máta, rozmarýn a česnek jsou pro zdraví úplně ideální.

4.   Typická snídaně – chléb s máslem – se dá připravit zdravěji: máslo zkuste nahradit olivovým olejem s čerstvým tymiánem nebo bazalkou.

5.   Samozřejmostí by mělo být odstranění smažených jídel, pečených pochoutek a také grilování – existují zdravější způsoby přípravy jídla.

6.   Jako vhodná příprava pokrmů je doporučena pomalejší tepelná příprava, abychom zajistili lepší aroma zeleniny, drůbeže a ryb.

7.   Jezte více ryb a drůbeže. Obě masa obsahují málo tuku, ryby navíc obsahují tzv. omega mastné kyseliny, které jsou důležité pro metabolismus tuků.

8.   Omezujte červené maso a vepřové maso. Ta naopak obsahují více tuků a urychlují proces kornatění tepen, což vede k onemocnění srdce.

9.   Místo dezertů, jako jsou vysokokalorické dorty, krémy a zmrzliny, ochutnejte čerstvé ovoce.

10.   Když pijete alkohol, žádné drama, ale omezte se na jeden drink za den! Červené víno v malém množství obsahuje srdce chránící látky, ale při větším množství může vést k alkoholismu, vysokému tlaku, nadměrné hmotnosti a mozkovým příhodám.

Na první pohled se může zdát, že budete muset předělat celý svůj dosavadní jídelníček. Když se ale podíváte blíže, zjistíte, že pravidla jsou velmi jednoduchá a vše je jen otázkou zvyku.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat