Prostreno.cz

První pomoc pro mozek: Tahle jídla vám zvýší obrátky!

Pokud potřebujete, aby váš mozek fungoval na „nejvyšší obrátky“, neodbývejte ho při stravování – i náš mozek totiž potřebuje správnou výživu!

A které potraviny našim mozkovým buňkám opravdu prospívají?

Ryby

Především ty mastnější, bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Patří k nim především losos, makrela nebo sardinky. Podle studie finské Univerzity v Kuopio se snižuje riziko problémů s pamětí až o 26 %, pokud si takovouto rybku dopřejete alespoň 3krát týdně.

Salát a spol.

Především tmavě zelená listová zelenina, jako je špenát, saláty, kapusta, ale pak také třeba brokolice, obsahují spoustu vitaminu C a beta karotenu. Navíc jsou zdrojem folátů, které pomáhají zpracování informací v mozku a dobré paměti.

Vajíčka

Vejce jsou zásobárnou mozku prospěšných vitaminů a minerálů. Jsou bohaté mimo jiné na železo, jež hraje důležitou roli v okysličování krve (a tedy i mozku), ale také vitamin B12, jehož nedostatek může vést ke ztrátě paměti a zmatenosti.

Zelený čaj

Dostatečná hydratace je pro správnou funkci mozku klíčová. Pokud hledáte vhodný nápoj přímo pro mozek, pak sáhněte po šálku zeleného čaje. Antioxidanty v něm obsažené snižují podle jedné ze studií riziko demence a obecně zvyšují naše mentální schopnosti.

Čokoláda

To nejlepší na konec – tmavá, kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa je bohatá na flavonoidy, které prospívají správné činnosti neuronů a zlepšují paměť.

Pokud vás čeká například nějaká zkouška či porada, na které musíte být obzvláště pozorní, uloupněte si kousek čokolády – zajistí vám lepší udržení pozornosti i schopnost řešit problémy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat