Prostreno.cz

Máta peprná by vám doma neměla chybět. Její pěstování je snadné

Duben je v plném proudu a natěšení zahrádkáři mají pohotovost – je totiž ideální čas na sázení máty! Tato bylinka má tolik léčivých schopností, že by měla patřit do povinné domácí výbavy. S jakými zdravotními komplikacemi si hravě poradí?

Máta peprná patří mezi nejznámější léčivky, jež se pěstují po celém světě. Hodí se na vnější i vnitřní použití, široké uplatnění najde kuchyni, ale stojí za povšimnutí i v souvislosti s pleťovou kosmetikou. Čerstvé a sušené listy obsahují mátovou silici s mentolem, hořčiny, třísloviny a další látky, které blahodárně působí na lidské zdraví. Jak?

Zázračné schopnosti máty

Větrová“ vytrvalá bylinka nahradí sortiment kdejaké lékárny, to nám můžete věřit. Podporuje trávení, činnost střev i vylučování žluči, urychluje látkovou výměnu a čistí krev. Rovněž působí dezinfekčně a protizánětlivě, mírní nadýmání, uvolňuje křeče. Také zlepšuje chuť k jídlu, „protáhne“ zahleněné průdušky, potlačuje bolest hlavy, tlumí napětí svalstva, omezuje zápach z úst a léči koliky. Navíc zastavuje zvracení, posiluje nervový systém a má mírné afrodiziakální účinky.

Máta v kosmetice

Aromatický poklad je silně osvěžující, tonizuje pleť a stahuje póry. Velmi se cení v případě nadměrného pocení a při léčení akné. Bylinka je vhodná také na spálenou pokožku, různé druhy ekzémů, a dokonce zatočí i s kopřivkou. Mátová koupel přináší kůži povzbuzující a revitalizující pocit, který zanechá i viditelné pozitivní „následky“. Zrovna si říkáte, že něco takového by mělo růst i u vás doma? Není nic snazšího. Rostlina se neřadí k těm náročným, takže vás nepřipraví o čas ani nervy.

Pěstování máty

Pravidlo první – druhy se mezi sebou hodně kříží, proto není od věci zajistit si osvědčená semena od zaručených dodavatelů. Sázejte je do provlhčené půdy, protože máta je citlivá na sucho. Prospívat vám bude na místech chráněných před větrem a ostrým sluncem. Rozhodně ji neusazujte vedle heřmánku, není to pro ni nejlepší soused. V blízkosti kopřivy ale naopak produkuje více éterických olejů. Nezapomínejte na pravidelné zalévání a bohatá úroda vás nemine!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat