Prostreno.cz

Zvládněte houbovou sezonu jako profi houbař

Máte košík i holínky v pohotovosti a chystáte se na první letošní sběr hub? V tom případě vám poradíme několik triků, jak naložit s úlovkem. Třeba urychlovač krájení a chutný nálev si určitě oblíbíte!

Lesy se prohýbají pod návalem houbařů a vy už se nemůžete dočkat, až se k nim přidáte? V pořádku. Procházka na čerstvém vzduchu vám přijde vhod, stejně jako tyto babské rady, které mají cenu zlata. Nevěříte?

Kyselá rada pro lepší stravitelnost

Ano, pokrmy z hub jsou u nás nadmíru oblíbené – ale pro některé „smolaře“ také hůře stravitelné. Když však houby ještě před tepelnou úpravou osolíte a zakápnete citronovou šťávou, nikdo se o své zažívání obávat nemusí. Přítel citron totiž výrazně zlepšuje stravitelnost! Teď už si u stolu pochutnají úplně všichni…

Urychlovač krájení, který si zamilujete

Také vám radost z plného košíku trochu kazí představa, že voňavé poklady budete zbytek odpoledne čistit a krájet, než je konečně naskládáte do sušičky? Proč to děláte, když nemusíte! Práci, čas i nervy vám pořádně ušetří struhadlo. Plátky budou stejně silné a pravidelné, navíc vám to půjde rychle od ruky. Co víc si přát?

Pravidla zmrazování. Jak na to?

Uskladnit houby v mrazáku a vyndat je dle potřeby je běžná praxe – která má ovšem svá pevná pravidla. K tomuto účelu je třeba vybrat jen ty nejlepší a nejkvalitnější „nálezy“, důkladně očištěné a zpracované na stejně velké kousky. Krátce je povařte, následně prudce zchlaďte v ledové vodě a uložte do mrazáku. Tak tam vaše železná zásoba vydrží v kondici až tři měsíce a bude jako čerstvá.

Parádní nálev. Tenhle je hned

Houby s octem? Spíš v octě a jsou nepopsatelné. Pokud se obáváte zdlouhavé přípravy, nemusíte ani v nejmenším. Co je třeba? 500 mililitrů vody, 250 mililitrů octa, 30 gramů soli, 40 gramů cukru, 2 bobkové listy, 5 zrnek pepře a 3 zrnka nového koření. Vodu, cukr, sůl, ocet a koření svařte, očistěné a nakrájené houby povařte 5 minut v osolené vodě, přeceďte a nechte vychladnout. Poté houby naskládejte do sklenic, zalijte vychladlým nálevem a uzavřete. Zbývá už jen sterilovat 25 minut při 85 stupních a je hotovo.

Tajemství mléka a sušených hub

Povaříte-li sušené houby před použitím chvilku v mléce, budou mnohem chutnější a stravitelnější. Ovšem namočit se dají i do bílého či červeného vína. Když po vaření změknou, víno se dá přidat do omáček a polévek, to je pozvedne na vyšší úroveň. A jako hostitelka sklidíte pořádný úspěch!

Zdroj: www.howtodoit.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat