Prostreno.cz

Známé i neznámé rostlinné oleje, které stojí za vyzkoušení

Ve světě je nespočet druhů olejů a každý z nich obsahuje jiné živiny. Tím je každý jinak cenný pro naše tělo. Celkově jsou rostlinné oleje pro zdraví našeho organismu významné, snížují riziko kardiovaskulárních onemocnění, zlepšují metabolismus a trávení. Máme pro vás několik rostlinných olejů, kterým byste měli ozhodně dát šanci.

Různé oleje mají různé nutriční hodnoty, ale něco je přesto spojuje. Jsou to některé společné prvky, například vitamin E, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, polynenasycené, mononenasycené a nasycené tuky. Zároveň díky různorodosti poměrů těchto společných prvků a dalších ostatních živin, jsou rostlinné oleje důležité pro naše zdraví. Máme pro vás hned několik olejů, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Kokosový olej

Populární tropický olej má mnoho přínosů pro zdraví. Olej lze extrahovat z čerstvého kokosového masa i ze sušené kokosové hmoty, podle toho se odvíjí i jeho kvalita a také cena.  Kokosový olej pomáhá předcházet vypadávání vlasů, předčasnému stárnutí a zvyšuje imunitu. Používá se při vaření, ale má také své velké uplatnění kosmetickém průmyslu, používá se například i jako nosný olej při masírování.

Saflorový olej

Olej, který se extrahuje ze semen světlice barvířské, má jemnou oříškovou chuť. Své uplatnění nachází ve studené kuchyni, lze ho použít i při vaření, ale teplota nesmí přesáhnout 180 °C. Olej ze světlice barvířské obsahuje omega-6 mastné kyseliny, kyselinu olejovou a kyselinu linolovou, které pomáhají bojovat proti obezitě, preventivně působí proti cukrovce, a dokonce premenstruačnímu syndromu, navíc zvyšuje imunitu.

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej obsahuje dobré množství mastných kyselin a vitaminu E, tím se stává i dobrou volbou. Pomáhá zvyšovat energii, zlepšuje zdraví pokožky a vlasů, napomáhá předcházet srdečním onemocněním, snižuje příznaky artritidy a astmatu, a také podporuje regeneraci kožních buněk.

Sójový olej

Tento olej je extrahován ze sójových bobů a je bohatý na mastné kyseliny. Vysoký obsah minerálů, vitaminů a jeho antioxidační vlastnosti činí tento olej jednoznačně jako velmi zdravou volbu. Mezi jeho hlavní přínosy patří zlepšení imunity, zraku a kůže. Pomáhá také při zpomalování příznaků Alzheimerovy choroby a snižuje riziko srdečních chorob.

Olivový olej

O účinkách olivového oleje jste jistě slyšeli, lisuje se z celých plodů, a pokud se jedná o takzvané lisování za studena, patří olivový olej rozhodně mezi ty nejzdravější oleje. Používá se na vaření, v léčitelství, kosmetickém průmyslu i ve farmacii. Pokud sáhnete po olivovém oleji, rozhodně neprohloupíte, určitě se ale vyplatí připlatit si za kvalitní produkt.

Arašídový olej

Arašídový olej přináší dobrou rovnováhu mastných kyselin a je také bohatý na vitamíny, minerály a organické sloučeniny. Pomáhá udržovat hladinu cholesterolu, krevní tlak a celkově přispívá ke zdraví srdce. Navíc zpomaluje příznaky stárnutí, jako jsou vrásky. Své uplatnění má jak v kuchyni, tak i v kosmetice, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Sezamový olej

Sezamový olej je velmi populární v asijské kuchyni, u nás zatím má jen hrstku oblíbenců. Přesto je velmi přínosný pro lidský organismus, je bohatý na minerály, jako je zinek, měď, vápník a hořčík. Obsahuje širokou škálu polynenasycených tuků a tyrosin (aminokyselina). Pomáhá při léčbě zánětů, podporuje metabolismus a celkově snižuje poškození způsobené stárnutím. Své uplatnění má převážně v kuchyni, ale používá se například i na vyplachování úst pro zdravé dásně.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat