Prostreno.cz

Poznejte neskutečně zdravou sílu černého jeřábu

Plody černého jeřábu, tzv. arónie, můžete dnes vidět běžně v přírodě. Plody jsou velmi cenné, obsahují vysoké množství antioxidantů a mají mnoho pozitivních účinků pro lidský organismus. Nepropásněte sklizeň a poznejte přínos těchto temně černých plodů.

Arónie původně pochází ze Severní Ameriky, nyní je již hojně rozšířená i po celé Evropě ať již jako strom, či okrasných keř. Plody jsou sbírány nejen pro jejich blahodárné účinky, ale i pro využití v kulinářské oblasti. Jejich chuť je opravdu jedinečná a nezaměnitelná. Plody arónie rozhodně vyčnívají z řady i pokud jde o koncentraci živin, jsou bohaté na anthokyaniny, karoteny, flavonoidy a různé další organické antioxidanty. Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů hrají plody klíčovou roli v prevenci řady zdravotních problémů. Poznejte přínos těchto darů přírody.

Silný antioxidant

Není divu, že díky svému působivému složení je arónie silným antioxidantem a příznivě působí na naši imunitu. Obsahuje nejen významný podíl vitaminu C, ale plody jsou přímo nacpané desítkami různých antioxidantů. Silná antioxidační složka eliminuje volné radikály a podporuje obnovu buněk. Výkonná antokyaninová a flavonoidní aktivita je jednou z nejpůsobivějších a jedinečných vlastností tohoto ovoce.

Podpoří při hubnutí

Plody mají velmi nízký obsah kalorií, slušný podíl vlákniny a spoustu dalších cenných látek. Pokud máte arónii v dosahu, je to skvělá zdravá a dietní svačinka, která vám navíc pomůže udržet i štíhlý pas. Vláknina je důležitá pro správný chod celé trávicí soustavy, pravidelný příjem vlákniny předchází vzniku zácpy, průjmu i nadýmání. Silná antioxidační složka navíc chrání střeva od různých infekcí, dokonce preventivně působí proti rakovině tlustého střeva.

Přispívá ke snížení oxidačního stresu

I v plodech černého jeřábu se nachází důležité karoteny, které přispívají ke snížení oxidačního stresu v očích a tím předcházejí riziku makulární degenerace. A také ke snižováním oxidačního stresu v mozku, čímž se snižuje riziko Alzheimerovy choroby, demence a dalších kognitivních poruch souvisejících s věkem.

Reguluje krevní tlak

Množství přítomného draslíku je dostatečně vysoké na to, aby měl znatelný vliv na zdraví srdce. Draslík působí jako vasodilatátor (rozšiřuje krevní cévy) a tím zmírňuje zátěž celého kardiovaskulárního systému. Při uvolnění krevních cév a tepen se zvyšuje průtok krve, klesá krevní tlak a tím se snižuje riziko infarktu a mrtvice.

Prevence proti chřipce

S chladnými dny přichází i dlouhé období chřipek a nachlazení, arónie tak může být skvělým pomocníkem v těchto dnech, dodá tělu širokou škálu antioxidantů včetně vitaminu C. Tak neváhejte a nepropásněte sklizeň.

Jak zpracovat arónii?

Pokud už máte nasbíráno a přemýšlíte co s tímto darem přírody udělat, máme pro vás pár osvědčených tipů, na kterých si pochutná celá rodina. Z arónie můžete připravit lahodný nevařený sirup, kompot, netradiční džem i povidla. Arónie je také oblíbenou surovinou pro výrobu domácích likérů a vín. V poslední řadě, můžete plody sušit, sušené plody využijete při pečení moučníků, plody se používají místo rozinek a stejně jako sušené rozinky je můžete naložit do rumu. Fantazii se meze nekladou a arónie vás rozhodně nezklame, ani chuťově ani výživově.

Zdroj: www.celostnimedicina.cz/cerna-jerabina-aronie-cernoploda-mala-vitaminova-bomba.htm, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8300639/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat