Prostreno.cz

Vyměňte brambory za batáty. Prospívají ledvinám a zlepšují imunitu

Míjíte přepravky s oranžovými plody v obchodě bez povšimnutí? Dobrovolně se připravujete o mnoho zdravotních benefitů. Už jste slyšeli o tom, že poskytují ochranu před nemocemi, prospívají srdci a zlepšují imunitu?

Batáty jsou kořenové hlízy tropické rostliny povijnice batátové. Co mají společného s klasickými bramborami? Moc toho není. I když obojí pochází ze Střední Ameriky, z botanického hlediska vlastně nejsou příbuznými. Batáty také dorazily do Evropy zhruba o 100 let dříve a jejich energetická hodnota je asi o polovinu větší než u obyčejných brambor. Věřte, nebo ne, tyto přírodní poklady patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny vůbec, proto se vyplatí zahrnout je do jídelníčku. Jaké výhody z nich plynou?

Prevence před vážnými chorobami

Jeden jediný kousek vám dodá téměř 190 procent denní doporučené dávky betakarotenu. Toto unikátní rostlinné barvivo lékaři na základě mnoha studií spojují s nižší pravděpodobností vzniku rakoviny žaludku, slinivky břišní, úst a dásní. Zároveň podle nich snižuje riziko makulární degenerace, což je onemocnění postihující oční sítnici a způsobující ztrátu vidění.

Dobrá nálada, kterou nic nezkazí

Dostihly vás podzimní chmury? O důvod víc, proč si dát pár batátů. Obsahují totiž požehnané množství vitaminu B6 neboli pyridoxinu. Ten hraje podstatnou roli při „výrobě“ serotoninu, tedy hormonu štěstí. Dále přispívá k tvorbě nových červených krvinek, neobejde se bez něho ale i krásná pokožka a fungující trávení.

Zdravé srdce, ledviny i játra

200 gramů batátů vás obohatí o třetinu denní doporučené dávky draslíku. K čemu je to dobré? Tento důležitý alkalický prvek je nezbytný pro celý kardiovaskulární systém, dohlíží na rovnováhu tekutin i kyselin v organismu a snižuje krevní tlak. Pokud vám to ještě nestačí, prospívá ledvinám, játrům, nervovým buňkám a v neposlední řadě odstraňuje také únavu.

Neprůstřelná imunita, která se teď hodí

Oranžové plody jsou bohatou zásobárnou vitaminu C. Céčko, jak známo, posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti nachlazení a infekčním onemocněním. Blahodárně působí i na kosti, pojivové tkáně, urychluje hojení a regeneruje tělo po náročné sportovní či psychické zátěži. Ještě potřebujete nějaký argument, proč si dnes uvařit „sladké brambory“?





Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat