Prostreno.cz

Pomelo je skvělým ovocem pro podporu imunity i hubnutí

Pomelo je neobvyklým členem citrusové rodiny s mnoha přínosy na lidský organismus. Poznejte všechny jeho blahodárné účinky a nezapomeňte ho připsat na nákupní seznam.

Pomelo má nejblíže ke známějšímu grapefruitu, mnozí lidé si je dokonce pletou či považují pomelo za jakéhosi křížence. Pomelo opravdu není grapefruit, ačkoli jsou si vzhledově i chuťově blízko a sdílejí mnoho stejných nutričních hodnot. Pomelo je největším citrusovým ovocem původem z Malajsie a grapefruity se nejprve objevily na Barbadosu a nyní jsou převážně pěstovány v Číně.

Pomelo je také ceněno pro svoji jemnější chuť oproti grepu. Obvykle jsou světle zelené nebo žluté, zatímco jejich jedlé dužina je bílá (vzácněji růžová až do červena). Historie pomela trvá již několik stovek let, jenom na náš trh dorazila vcelku nedávno. Víte, co všechno nám nabízí?

Co obsahuje?

Hlavním důvodem, proč je pomelo tak populární, je jeho nutriční hodnota. Tento velký citrus obsahuje vitaminy A, C a vitaminy skupiny B, dále také dobrý podíl draslíku a hořčíku. Pomelo obsahuje také dobrý podíl vlákniny, samozřejmostí je nula procent tuku a vysoký podíl vody. Oproti jiným citrusovým plodů nemá sice tak široké spektrum živin, přesto má velmi pozitivní účinky na naše tělo.

Zvyšuje imunitu

Abyste dodali organismu potřebný vitamin C, nemusíte zkonzumovat ani jedno celé pomelo za den. Pomela dozrávají až do váhy 5 kg, to ale běžně nekoupíte, průměrné pomelo v obchodě se pohybuje okolo 1 kg. Obsah vitaminu C se pohybuje od 36 do 50 mg ve 100 g, takže i malý kousek stačí na celý den. Vitamin C působí jako antioxidant, který zvyšuje aktivitu bílých krvinek a napadá volné radikály, které mohou poškodit organismus. Pomáhá bojovat s infekcemi, které vedou k nachlazení, kašli a horečkám.

Podporuje trávení

Pomelo obsahuje také vlákninu, která je důležitá pro správnou funkci trávicího systému. Pravidelný přísun vlákniny, zajistí hladký průchod tlustým střevem, eliminuje nadýmání, plynatost, zácpu i průjem.

Reguluje krevní tlak

Ve 100 g pomela se skrývá 257 mg draslíku. Draslík funguje jako vazodilatátor, což znamená, že uvolňuje napětí cév a podporuje zvýšený krevní oběh a okysličení orgánů. Tím následně snižuje zátěž srdce, a tak snižuje riziko infarktu a mrtvice.

Zpomaluje stárnutí

Obrovské množství vitaminu C v pomelu, jak již bylo řečeno, působí jako antioxidant proti volným radikálům. Volné radikály způsobují degradaci kůže, což má za následek příznaky předčasného stárnutí, jako jsou vrásky, povislá kůže a stařecké skvrny. Vysoký příjem vitaminu C napomáhá tyto příznaky zmírňovat, a tak i zpomalovat stárnutí vaší pleti. Pomelo také obsahuje látku zvanou spermidin, vzácnou chemickou látku, která se ve skutečnosti vyskytuje v lidských spermiích. Vědci z Texas A & M University zjistili, že lze pomocí této látky dosáhnout prodloužení života, a to nejméně o 25 procent.

Podporuje hubnutí

Pomelo stejně jako grapefruit obsahuje enzym „spalující tuky“, který přispívá k redukci hmotnosti. Tento enzym se nazývá karnitin palmitoyl-transferáza a nenachází se v mnoha dalších potravinách. Pokud zrovna držíte dietu, je pro vás pomelo i grep tím správným pomocníkem.

Zdroj: www.healthline.com/nutrition/pomelo-fruit, www.medicalnewstoday.com/articles/pomelo-fruit






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat