Prostreno.cz

Červená versus bílá cibule

Jedna má mnohem sladší chuť i větší obsah vitaminu C, druhá zase nabízí silnější ochranu před kardiovaskulárními chorobami a rakovinou. To jste věděli, že není cibule jako cibule? Jejich odlišnost vám hned vysvětlíme…

Existuje spousta pokrmů, syrových i vařených, které se bez cibule zkrátka neobejdou. Zatímco některé recepty volají po červené „královně kuchyně“, jiné vyžadují zase tu bílou. Jaký je mezi nimi rozdíl, tedy kromě barvy? Možná větší, než si vůbec myslíte. Pojďme se na ně spolu podívat, souhlasíte?

Přednosti červené cibule

Antioxidanty? O ty není nouze

Každý už asi někdy v životě slyšel o tom, že antioxidanty jsou pro zachování zdraví klíčové, protože neutralizují nadbytek volných radikálů – to jsou škodlivé molekuly poškozující buňky v těle. Právě tato cibule vám zmíněných pomocníků nabízí skutečně požehnané množství. To ale ovšem neznamená, že se antioxidanty nevyskytují i v „bledší“ kolegyni. Jsou tam, jen jich je o poznání méně.

Prevence obávaných onemocnění

Červená odrůda cibule se také může pochlubit značným obsahem kvercetinu, což je typ flavonoidu, který si vědci spojují se snižováním cholesterolu, krocením vysokého krevního tlaku a ochranou před rakovinou. Působí tedy jako silnější prevence těchto závažných chorob v porovnání s cibulí bílou, jež zmíněného kvercetinu nenabízí tolik.

Nižší pravděpodobnost anémie

Jedním z minerálů, kterým je tmavší cibulovitá zelenina doslova napěchována, je železo. Tato cenná látka je velmi důležitá pro zachování optimálního množství červených krvinek, s jejichž pomocí se přenášejí molekuly kyslíku po těle. Platí tedy za přírodní medikament, který předchází chudokrevnosti.

Přednosti bílé cibule

Sladší chuť, kterou nelze nemilovat

Jelikož je chuť tohoto světlého pokladu o něco mírnější, ti, kteří nemají potíže se zažíváním, ho mohou konzumovat zasyrova. Nehrozí tedy likvidace vitaminů a prospěšných látek během tepelné úpravy, což je z výživového hlediska jenom ku prospěchu.

Posílení imunitního systému

Mezi klíčové živiny obsažené v bílé cibuli patří i nepostradatelný vitamin C. Toho je zde více, než v červené příbuzné. „Céčko“ zachovává obranyschopnost ve výborné kondici, takže snižuje pravděpodobnost infekcí a různých viróz. Další důležitou látkou v aromatickém ochucovadle je kyselina listová. Ta je velmi prospěšná pro těhotné ženy či ženy miminko plánující, neboť zabraňuje abnormalitám v mozku plodu. Dá se tedy říct, že bílá cibule zabraňuje vrozeným vadám.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat