Prostreno.cz

Zajímavosti ze světa jogurtů

Jogurt není jen tak obyčejný mléčný výrobek, jak se na první pohled může zdát. Vždyť pomůže při průjmu i kvasinkové infekci. Když už jsme u toho, víte, jaký je rozdíl mezi řeckým a klasickým bílým?

Ze statistik vyplývá, že každý našinec sní ročně něco kolem 16 kilogramů jogurtů. Také si tento mléčný výrobek, který platí za vynikající zdroj prospěšných bakterií, kupujete pravidelně? Možná nemáte ani tušení, že „dobro v kelímku“ má přímo léčivé schopnosti. Pravděpodobně toho ale bude víc, co o svém oblíbeném jogurtu dosud nevíte! Například?

Původ. Záhada opředena tajemstvími

Na pultech obchodů je krémových pochoutek k dispozici opravdu spousta. Jenže odkud se vzaly a čemu vděčíme za to, že si na nich můžeme pochutnat, kdykoli se nám zachce? Těžko říct. Původ jogurtů je totiž dodnes zcela neznámý. Vlastně se ví pouze to, že lidé je zřejmě znali už v 5. tisíciletí před naším letopočtem. Odkud přesně pocházejí a kdo přesně je má „na svědomí“, to je prostě záhada.

Rozdíl mezi řeckým a „obyčejným“

Asi jste si všimli, že poslední dobou stále více receptů volá po řeckém jogurtu. Vážně se tolik liší od toho klasického? Dá se říct, že ano. Řecký je hutnější, neboť je při výrobě vlivem speciálního procesu lisování a filtrování zbaven syrovátky. Také obsahuje dvakrát více bílkovin a o poznání méně sacharidů. Rovněž je bohatší na sodík. Nutno podotknout, že je také dvakrát dražší než běžný bílý jogurt.

Muži versus ženy. Kdo ho jí častěji?

Podle posledních průzkumů si na jogurtech „ujíždí“ přibližně 68 % zastánkyň něžného pohlaví. Mužů, kteří jimi nepohrdnou, bývá ale jen 35 %. To se třeba ve Spojených státech rozhodli změnit. Tamní výrobci mléčných výrobků si od černých obalů slibují, že díky „drsnějšímu“ vzezření je budou častěji kupovat i pánové. Ptáte se, zda to funguje? Vzhledem k americkým statistikám týkajících se obezity by se o tom vážně dalo pochybovat…

Léčivé účinky. Od průjmu až po infekce

Ano, jíst banány je v případě průjmu spolehlivým řešením problému. Jenže pozor, obyčejný jogurt funguje také – a možná ještě lépe. Je to díky vysokému podílu prospěšných bakterií, které si s touto zažívací obtíží snadno poradí. Vhodný je však i k ukončení boje s nepříjemnou kvasinkovou infekcí. Pravidelná konzumace v kombinaci vnější aplikací na problémová místa dokáže divy!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat